
Dr. André Mulder
Kenniswerkplaats Sociale Inclusie Mensen met een Verstandelijke Beperking en Geloofsgemeenschappen (KWP)
Hier vind je alle informatie over de KWP waarin onderzoek wordt gedaan en kennis wordt gedeeld over onderzoek naar de bijdrage van geloofsgemeenschappen aan sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. Je vindt hier een link naar de flyer met algemene informatie en een overzicht van de verschillende vacature voor stage- en/of onderzoeksplekken waarvoor je je kunt aanmelden.
Flyer over de Kenniswerkplaats voor studenten
Hier vind je meer informatie over het meedoen in de KWP
Ervaringen van een student met de Kenniswerkplaats
Afgelopen half jaar heb ik als masterstudent Spiritual Care (VU) in het kader van de KWP een onderzoeksstage gedaan. Wat mij betreft een prettige samenwerking waarin theorie en praktijk met elkaar in gesprek werden gebracht, onder deskundige begeleiding van dr. A. Mulder (KWP) en dr. G. Blaauwendraad (VU). Ik heb onderzocht hoe mensen met een licht verstandelijke beperking gemeenschapsvormende activiteiten, georganiseerd door geestelijk verzorgers, beleven en waarderen. Vervolgens heb ik de uitkomsten vergeleken met de door de VGVZ geformuleerde doelstelling van geestelijke verzorging te weten het ‘bevorderen van spirituele groei, veerkracht, weerbaarheid, eigen regie en het verminderen van kwetsbaarheid’ (VGVZ, 2015, p. 10). Negentien mensen met een LVB (respondenten) hebben openhartig verteld over hun ervaringen. Een belangrijke opbrengst van dit onderzoek is dat mensen met een LVB een andere nadruk leggen dan de VGVZ. De respondenten waarderen in de gemeenschapsvormende activiteiten met name ‘het geaccepteerd, gezien, gehoord en gekend zijn’, ‘het hebben van een plaats waar verdriet en vreugde kan worden gedeeld’, en ‘het serieus mogen meedoen met je talenten en ideeën’. In plaats van de optimistische begrippen ‘bevorderen’, ‘groei’ en ‘verminderen’ spreken zij liever over ‘een plek waar aandacht en eerlijkheid is zodat je jezelf kunt zijn inclusief je kwetsbaarheid en afhankelijkheid’. Het verdient aanbeveling nader te onderzoeken in hoeverre de formulering van de VGVZ voldoet voor mensen die kwetsbaar zijn en blijven bijvoorbeeld ten gevolge van een LVB.
Marco van Delft
Lees het onderzoeksverslag van Marco van Delft.
Stages of onderzoeksplekken voor studenten
Studenten kunnen stagelopen en/of hun onderzoeksopdrachten doen in de Kenniswerkplaats. Organisaties hebben onderzoeksvragen en nodigen studenten uit om ze op te pakken. Hieronder vind je een overzicht. Op dit moment is er nog één vacature beschikbaar (zie hieronder: Kerkplein Rotterdam). De andere twee zijn vervuld.
Zingevende gesprekken en Talent Scouting bij Abrona
Leer zingevende gesprekken te voeren met jongeren met een licht verstandelijke beperking en hun talenten te ontdekken. Je zoekt samen naar een plek waar deze talenten tot ontplooiing kunnen komen. Bekijk vacature.
Locatie: Huis ter Heide. Dit project wordt uitgevoerd door Timo van Kempen.
Kerkplein Samen010 Rotterdam: evaluatieonderzoek Zaterdagactiviteiten
Wat zijn de succesfactoren van de Zaterdagactiviteiten voor en met mensen met een verstandelijke beperking en wat kan er verberterd worden? Help kerken en zorgorganisatie inclusieve activiteiten te ontwikkelen door dit onderzoek! Bekijk vacature
Locatie: Rotterdam
Vacature: verbeteren contact kerken en geestelijke verzorging
Hoe houd je als dienst geestelijke verzorging goed contact met verschllende kerken, hoe kun je samenwerken als het gaat om sociale inclusie en hoe kun je met elkaar leren over de geestelijke begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking? Deze vragen staan centraal in het onderzoek dat door de geestelijke verzorgers van Ipse De Bruggen wordt gevraagd. Bekijk vacature
Locatie Zwammerdam. Dit project wordt uitgevoerd door Hein van der Kamp.
Vragen, ideeën?
Natuurlijk kun je ook zelf je ideeën inbrengen voor een onderzoeksvraag of stagethema. Laat het weten! Heb je vragen over het meedoen in de Kenniswerkplaats, heb je ideeën voor een stage/onderzoeksplek of heb je juist ideeën nodig? Schroom niet om met mij contact op te nemen.