Prof. M.N. Walton

Emeritus hoogleraar geestelijke verzorging
Groningen
Community / Care

Martin Walton is emeritus hoogleraar geestelijke verzorging en pastoraat aan de Protestantse Theologische Universiteit Groningen.

Martin Walton coördineert samen met dr. Sjaak Körver van Tilburg School of Catholic Theology het Dutch Case Studies Project in Chaplaincy Care, waaraan zo'n zestig chaplains uit verschillende sectoren van de gezondheidszorg en overheidsdienst deelnemen, samen met tien onderzoekers van vier verschillende Nederlandse universiteiten. In onderzoeksgemeenschappen van 8 tot 12 chaplains onder leiding van een academisch onderzoeker evalueren de chaplains case studies volgens een vast format en procedure om good practices te identificeren. (Zie aparte pagina over het Case Studies Project).

In eerder onderzoek heeft Martin Walton de conceptualisaties van spiritualiteit in de gezondheidszorg geanalyseerd en een constructieve benadering voorgesteld om geleefde spiritualiteit te onderscheiden. Hij heeft ook een begrip ontwikkeld van pastoraat als wederzijdse gastvrijheid, waarvoor hij een beschrijving bedacht van de kapelaan als 'gastvrije gast'. In 2014 verscheen een onderzoeksproject over cliëntinterpretaties van pastoraat in de psychiatrische zorg in Hoe waait de wind? Tilburg: KSGV 2014. In 2018 werkte hij samen met Daniel Schipani (VS) en Dominiek Lootens (België) aan een boek over pastorale zorg en migranten, Where are we? Pastorale omgevingen en zorg voor migranten, Düsseldorf SIPCC 2018).

Voor zijn pensionering in het najaar van 2019 was hij voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van de Nederlandse Vereniging van Geestelijke Verzorgers (VGVZ) en was hij lid van de Joint Research Council van de Association for Professional Chaplains (USA). Hij nam deel aan het onderzoeksnetwerk van de Society for Intercultural Pastoral Care and Counseling (Düsseldorf) en was lid van het Innovation and Development Forum van het European Research Institute for Chaplains in Healthcare (Leuven).