Biblioloog Basiscursus

Hoe breng je de bijbel dichter bij mensen, bij het leven van alledag? Hoe kun je een bijbelverhaal op creatieve wijze samen met anderen van binnen beleven en vruchtbaar maken voor persoonlijke spirituele groei en voor de pastorale praktijk? De methode Biblioloog maakt dit op een eenvoudige manier mogelijk. De basiscursus leidt op tot gecertificeerd groepsbegeleider biblioloog.

Biblioloog is een in Duitsland ontwikkelde, aan bibliodrama verwante korte en laagdrempelige vorm van interactieve uitleg van de bijbel die wereldwijd beoefend wordt in diverse velden van de pastorale praktijk en op scholen. Een biblioloog kan bijvoorbeeld eenvoudig in plaats van een preek komen, kan met kleine en grote groepen gedaan worden, en omdat er zittend gewerkt wordt, ook met minder mobiele mensen of zelfs digitaal.

De basiscursus biblioloog omvat vier volledige dagen (overeenkomend met ongeveer 30 werkuren plus tussentijdse opdrachten), die in twee blokken worden gegeven. Bij succesvolle deelname wordt een certificaat verstrekt. Dit certificaat bevestigt dat het verantwoord gebruik van de biblioloog is aangetoond zowel in de correcte omgang met de technieken als in de respectvolle houding ten opzichte van de tekst en de deelnemers. Zo toegerust kan de deelnemer zelfstandig bibliologen houden (bijvoorbeeld in het onderwijs, de catechese, als dialogische preekvorm).