Nieuw Kerkelijk Peil

Wat heeft u als gemeente allemaal in huis? Dat ontdekt u met Nieuw Kerkelijk Peil. Peil in uw gemeente wat er mogelijk is, door gemeenteleden te vragen wat zij de kracht van uw gemeente vinden of waar zij naar verlangen. Met het Nieuw Kerkelijk Peil denkt u na over de toekomst van uw gemeente – niet vanuit tekort, maar vanuit wat u in huis heeft. Wilt u weten waar u staat? Doe dan mee.

Werkboek en begeleiding

Iedere gemeente die meedoet aan Nieuw Kerkelijk Peil krijgt een eigen profiel. Maar hoe ga je daarmee aan de slag? Voor gemeentes is een werkboek beschikbaar en begeleiding bij hun veranderproces.

Werkboek Toekomstgericht gemeente-zijn

De Protestantse Theologische Universiteit en de Protestantse Kerk in Nederland werken nauw samen. De Protestantse Kerk heeft een digitaal werkboek ontwikkeld dat gemeenten kunnen downloaden. Dit werkboek is ook relevant voor gemeenten die zich nog oriënteren deelname aan het onderzoek.

Het werkboek helpt gemeenten om met Nieuw Kerkelijk Peil een pad uit te zetten naar de toekomst. Hoe zo'n pad er precies uitziet, verschilt per gemeente. Wat voor iedere gemeente geldt, is dat dit proces drie fases kent: voorbereiding, uitvoering en verwerking. De gemeente kiest zelf hoe intensief ze de verschillende fases inricht.

Het werkboek bestaat uit twee delen:

  • Deel 1 biedt achtergrondinformatie over Nieuw Kerkelijk Peil en maakt met praktijkvoorbeelden duidelijk hoe het werken met deze gemeentescan eruit ziet.
  • Deel 2 bevat werkvormen en werkbladen als handvatten tijdens het proces van voorbereiding, uitvoering en verwerking van Nieuw Kerkelijk Peil.

Begeleiding

Op de website van de Protestantse Kerk staat meer informatie over gemeentebegeleiding en subsidiemogelijkheden voor de kosten daarvan (voor gemeenten van de Protestantse Kerk).