Kerk en slavernij

De kerk was vanaf het eerste begin betrokken bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden. Niet alleen ideologisch (mag je eigenlijk wel slaven verhandelen en houden?), maar - onder meer als slavenhouder - ook als actieve speler. Dit project onderzoekt de geschiedenis, theologie én doorwerking van de ingewikkelde, vaak pijnlijke verhouding tussen kerk en slavernij.

Over het project

In dit onderzoeksproject bestuderen de betrokken universiteiten de rol van de protestantse kerk in het Nederlands koloniaal verleden. De onderzoekers kijken naar de theologische en exegetische argumenten die vanuit kerk en academie werden aangedragen om slavernij te verdedigen dan wel te bekritiseren en naar het financiële, maatschappelijke en bestuurlijke aandeel van de kerk in de slavernij en de slavenhandel (missionair, pastoraal, als slaveneigenaar, investeerder, hoeder van de samenleving). Meerdere perspectieven (van slaafgemaakten, voormalige slaven, inheemsen, groepen van gemengde afkomst, witte kolonisten) worden in beeld gebracht én er is oog voor de erfenis van de slavernij in de kerken en samenleving van vandaag. Dat laatste wordt mede gewaarborgd door de instelling van een grote begeleidingsgroep van kerken en maatschappelijke organisaties naast het team van onderzoekers. Wilt u meer weten over ons onderzoek, of heeft u suggesties of ideeën voor ons? Neem dan gerust contact met ons op!

Gerelateerd

  • Brochure geschiedenis slavernij en kerk
    De rol van de protestantse kerk bij het Nederlands slavernijverleden
    Naast dat dit jaar het onderzoeksproject van de PThU, de VU en de University of Curaçao start, is 2023 bovendien het jaar waarin de overheid en allerlei organisaties uitgebreid stilstaan bij de afschaffing van de slavernij in 1863. Ook vanuit de kerken worden er diverse initiatieven ontwikkeld om terug te blikken op het slavernijverleden én te werken aan een gezamenlijke toekomst. Wilt u ook met uw lokale kerk nadenken over het kerkelijk slavernijverleden, maar weet u nog te weinig van het onderwerp af? Dan wijzen we u graag op de inleidende brochure die op verzoek van enkele kerken ontwikkeld is door het onderzoeksproject. Heeft u vragen, suggesties of zou u een lid van het onderzoeksteam graag uitnodigen in uw gemeente, neem dan gerust contact met ons op.
  • Bijbelstudies over slavernij en vrijheid
    Geroepen om vrij te zijn
    Kan de Bijbel helpen om zicht te krijgen op slavernij en de verwerking ervan? Daarover gaat het in het boekje Geroepen om vrij te zijn, met bijdragen van Afrikaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse theologen. ‘Nu de afschaffing van de slavernij dit jaar breed herdacht wordt, wil het Bijbelgenootschap christenen uit allerlei kerken helpen om hierover na te denken en met elkaar in gesprek te gaan.’ Het boekje is te bestellen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap voor €1 per stuk plus verzendkosten.