Naar hoofdinhoud

Nieuw Kerkelijk Peil

Wat heeft u als gemeente allemaal in huis? Dat ontdekt u met Nieuw Kerkelijk Peil. Peil in uw gemeente wat er mogelijk is, door gemeenteleden te vragen wat zij de kracht van uw gemeente vinden of waar zij naar verlangen. Met het Nieuw Kerkelijk Peil denkt u na over de toekomst van uw gemeente – niet vanuit tekort, maar vanuit wat u in huis heeft. Wilt u weten waar u staat? Doe dan mee.

Hoe werkt het?

We werken momenteel aan de verbetering van het systeem, de vragenlijsten en de profielen. Uw aanvraag kan op dit moment nog niet direct in behandeling worden genomen. Wilt u straks wel gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden? Laat het ons vast weten via nieuwkerkelijkpeil@pthu.nl. Zodra de nieuwe vragenlijsten gereed zijn nemen we contact op met uw gemeente.

Deelname aan het Nieuw Kerkelijk Peil werkt als volgt.

  • 1. U krijgt een onderzoekspakket.

    Neemt u deel, dan krijgt u van ons een onderzoekspakket toegestuurd. Het onderzoekspakket bestaat uit enquêteformulieren en andere dingen die u nodig hebt om zelf een goede enquête te kunnen uitvoeren. U krijgt uw eigen unieke kerkcode, waarmee u de enquête online kunt invullen en bekijken.

    Ook helpen we u met teksten voor nieuwsbrieven en ander promotiemateriaal, zodat u in de gemeente bekend kunt maken dat u NKP gaat uitvoeren. 

  • 2. Gemeenteleden vullen een vragenlijst in, op papier of online.

    U organiseert als kerk een aantal enquêtemomenten met gemeenteleden. Tijdens deze momenten vullen zij de enquête in. Invullen duurt ongeveer dertig minuten. U kunt de enquête op een papieren formulier of online invullen. 

    Om rekening mee te houden:

    • Voor de organisatie heeft u een team van drie á vier coördinatoren nodig. Zij helpen met onder meer de informatievoorziening en het verspreiden en inzamelen van de enquêteformulieren. Zij krijgen hiervoor na aanmelding voor het onderzoek bij de PThU de benodigde informatie.
    • Er moeten minstens vijftien leden van uw gemeente aan de enquête meedoen voor een representatief resultaat.
    • De enquête is bedoeld voor mensen van vijftien jaar of ouder.
    • U kunt een online link verspreiden bij de mensen die bij uw kerk betrokken zijn.  
    • Als het mogelijk is: vul de enquêtes zoveel mogelijk gezamenlijk in. Door samen de enquête in te vullen onderstreept u dat u samen onderweg bent.
    • Het heeft de voorkeur dat u één gezamenlijk enquêtemoment plant tijdens of rondom een zondagse kerkdienst. Dit samen doen is belangrijk. Wij geloven dat de stem van God door de stemmen van alle deelnemers kan klinken.
  • 3. De ingevulde vragenlijsten worden geanalyseerd.

    U stuurt de ingevulde papieren enquêtes naar ons in. 

    Protestantse Theologische Universiteit
    Nieuw Kerkelijk Peil
    Postbus 7161
    1007 MC Amsterdam

    De ingevulde papieren en online formulieren worden verwerkt door ons en onze onderzoekspartners NCLS Research Australië. U krijgt een breed overzicht wat u in huis heeft als gemeente. Dit noemen wij 'vitaliteit'. Daarbij gaat het om veel meer dan het hebben van een vol kerkgebouw op zondag. Wij onderscheiden negen kernkwaliteiten van vitaliteit.

  • 4. U krijgt een profiel van uw gemeente.

    U krijgt als kerk de link naar een digitaal profiel van uw gemeente. Dit profiel kunt u digitaal inzien, maar kunt u ook downloaden en als papieren versie printen en verspreiden.

    In dit gemeenteprofiel zijn alle onderzoeksresultaten overzichtelijk met behulp van tekst en infographics bijeengebracht.

    Bekijk een voorbeeldprofiel van de (fictieve) Protestantse Gemeente De Samenwerking.

  • "Waarom zit ik in deze kerk en waar wil ik zelf dat de kerk naartoe gaat? Daar vervolgens met anderen over praten kan wat in beweging brengen."
    Protestantse Gemeente Appingedam
    Bartjan Pennink, gemeentelid
  • "Verrast waren we door de uitkomst dat er wat gewonnen kan worden als het gaat om geloofsgroei en het delen van het geloof."
    Open Hofkerk Aalsmeer
    Aad Hofland, kerkrentmeester