Keynote Cynthia Rigby: Bone of bone, flesh of flesh: belongingness and the good life

5 april 2022 16:30

Dr. Cynthia Rigby zal de derde keynote verzorgen op de internationale PThU-conferentie over het goede leven in crisistijden. Dr. Rigby is de W.C. Brown Professor of Theology aan het Austin Presbyterian Theological Seminary in de Verenigde Staten. De keynote is live te bekijken op YouTube.

Abstract

Onlangs merkte Yale-psycholoog Laurie Santos op dat mensen in de VS een hogere kans hebben gelukkig te zijn als ze bij een kerk horen, niet vanwege de overtuigingen die de kerk aanhangt, maar omdat het zorgt voor actieve sociale connecties. Ondertussen betoogt Willie Jennings dat het doel van theologisch onderwijs moet zijn 'to form in us the art of cultivating belonging'. Maar hoe kunnen we dit doen en wat zijn de gevaren? Wanneer helpt ‘belonging’ ons een goed leven te leiden en wanneer dreigt het elkaar ondergeschikt te maken, ten koste van vrijheid en creativiteit? Ik zal de scheppingsmythe van Genesis en thema's van herschepping in 1 Korintiërs 15 als kapstok gebruiken voor mijn constructieve inspanning, met het argument dat een gevoel van verbondenheid het goede leven schraagt wanneer het: 1. in verwondering is gegrondvest ter ere van anderen met met wie we een relatie hebben, zo verschillend van ons en toch van hetzelfde materiaal, en wanneer het 2. luistert naar de onbekende verhalen van anderen zonder sympathiek gemompel van 'ik kan het me niet voorstellen'. In plaats daarvan durft het lijfelijk en empathisch te zeggen: "Ik zal luisteren totdat ik het me kan voorstellen", hoe bepaalde levens en ervaringen zijn, en ernaar strevend mogelijkheden voor iedereen te creëren.

Bekijk keynote

De keynote is hier vanaf 16.30 uur te bekijken. Klik op de afspeelknop om de video te starten.

Keynote Cynthia Rigby: Bone of bone, flesh of flesh: belongingness and the good life

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.