PThU nieuws
- In memoriam: prof. dr. C.J. den HeyerOns bereikte het droevige bericht dat onze emeritus hoogleraar, dr. C.J. den Heyer op 31 maart 2021 is overleden.
- Website African Theology Worldwide gelanceerdBenno van den Toren, Sam Bussey en Bosco Bangura hebben de afgelopen drie jaar als team hard gewerkt aan de Protestantse Theologische Universiteit om de website African Theology Worldwide te bouwen. African Theology Worldwide is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en bibliothecarissen in Afrika en de rest van de wereld en is een nieuw en ontwikkelend, vrij toegankelijk online platform voor Afrikaanse christelijke theologie.
- Maaltijden in Covid-tijd. Hoe kerken in Amsterdam Zuidoost noden lenigen terwijl andere hulp structureel uitblijftIn de corona-crisis verzorgen kerken maaltijden voor sociaaleconomisch kwetsbare mensen. Het helpt deze mensen aan eten en verlicht hun isolement. Deze noodhulp maakt ook zichtbaar dat de groep sociaal kwetsbare mensen groter en hun nood structureler is dan werd aangenomen. Na de pandemie zal gezamenlijke actie nodig zijn voor structurele oplossingen. Dat maakt onderzoek naar een diaconaal maaltijdproject in Amsterdam Zuidoost duidelijk.
- Jongeren en kerk. Het lokale geloof doet ertoeHet landelijk kerkbestuur van de PKN vergadert op vrijdag 29 januari over het beleidskader van de Dienstencentrum ‘De toekomst open tegemoet’. Dit beleidskader sluit aan bij de visienota van de kerk. Een rode draad is dat de kerk aandacht wil geven aan jongeren. ‘De kerk doet iets fundamenteel fout als jongeren opzeggen’ zegt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de PKN, in dagblad Trouw op 21 januari. Er is wel een vraag naar zingeving, maar er is een mismatch met de kerk, aldus de Groot.
- Erik Olsman te gast in podcast over hoop in tijden van coronaHoe kunnen we hoop bieden in de coronapandemie? Dat vroeg burgemeester Halsema van Amsterdam afgelopen najaar tijdens een werkbezoek aan de Protestantse Kerk Amsterdam. Als antwoord daarop startte op 18 januari de podcast 'Hoop in tijden van corona'. In de eerste aflevering is Erik Olsman te gast, Universitair Hoofddocent Geestelijke Verzorging aan de Protestantse Theologische Universiteit.
- In memoriam: ds. A. de WaalWe herdenken ds. A. de Waal die op 14 december 2020 is heengegaan. Hij was nauw betrokken bij de Theologische Universiteit Kampen, een van de voorgangers van de PThU.
- Terugtreding rector Mechteld Jansen en start procedure opvolgingMet ingang van het nieuwe academische jaar 2021-2022 zal Mechteld Jansen terugtreden als rector van de PThU.
- Afscheid Theo WitkampMet een afscheidsrede, een theologische dans gebaseerd op de tweede Franse suite in c kleine terts van J.S. Bach, nam dr. Theo Witkamp op 8 december 2020 afscheid van de PThU.
- Jonge Theoloog: “Boeken schrijven is wel echt een theologendingetje”Mark de Jager presenteert morgen tijdens de Nacht van de Theologie zijn boek ‘Hoe houd je je geloof fris?’. In het boek kijken jonge en ervaren theologen samen naar teksten van reuzen uit de christelijke geschiedenis. De gesprekken laten zien hoe theologische teksten bijdragen aan het geloofsleven van de sprekers. Hoe houdt theologie hun persoonlijk geloof fris? Met het boek sluit Mark zijn jaar als Jonge Theoloog des Vaderlands af.
- Nieuw onderzoek: koren, cantorijen en zang(ers) in coronatijdDoor de coronamaatregelen zijn veel koren noodgedwongen gestopt met repeteren en zingen tijdens kerkelijke vieringen. Dr. Hanna Rijken onderzoekt welke impact dit heeft op de zangers en de kerkdienst. Wordt het repeteren en het zingen in de liturgie gemist? En zo ja, wat wordt vooral gemist? Voelen de zangers zich nog verbonden met het koor? Verandert de verbondenheid tussen de zangers en de vieringen waarin zij zingen?
- Inauguratie Thijs Tromp: Kerk in de margeOp 16 oktober 2020 sprak dr. Thijs Tromp zijn inaugurele rede uit bij de aanvaarding van de leerstoel diaconaat. De rede, met als titel 'Kerk in de marge. Het diaconaat als inclusieve praktijk' is hier terug te luisteren en te lezen.
- Succesvol symposium over migratie, gender, armoede en klimaatRuim honderd theologen uit Azie, Afrika, Latijns-Amerika, Australië en Europa bogen zich op 16 en 17 oktober over de bijdrage van theologie aan vier wereldwijde uitdagingen: migratie, gender, armoede en het klimaat. Dat deden ze tijdens het symposium 'Building bridges towards a more human society'. Leerpunten: theologie moet zich richten op wat er echt toe doet. Kerken en gelovigen hebben de roeping solidair te zijn met wie onder onrecht recht lijdt. Het Zuiden daagt hierin de Europese theologie uit.
- PThU onderzoekt maaltijdinitiatief kerken Amsterdam ZuidoostKerken in Amsterdam-Zuidoost improviseerden in het afgelopen half jaar een maaltijdbezorgdienst voor mensen die door de corona-maatregelen hard geraakt worden. Inmiddels bedienen ze daarmee zo’n 200 mensen in dit stadsdeel. Tussen 7 september en 7 december 2020 doet de PThU onderzoek naar dit initiatief om te ontdekken hoe deze noodhulp precies werkt en hoe deze hulp in de toekomst duurzamer ingezet kan worden.
- 25 jaar Bridging Gaps: Interculturele theologie voor een menselijkere en gelijkwaardige samenlevingHet theologische uitwisselingsprogramma 'Bridging Gaps' aan de VU en PThU tackelt urgente thema' s zoals racisme, gender-based discriminatie en ongelijkheid.
- Dorottya Nagy hoogleraar Theologie en MigratieDe Protestantse Theologische Universiteit heeft dr. Dorottya Nagy per 1 oktober 2020 benoemd tot hoogleraar Theologie en Migratie.
- Nieuw academisch jaar opent met uitdaging aan theologenHet was een bijzonder samenkomen, deze eerste grote bijeenkomst van de PThU sinds de start van de coronacrisis. 100 stafleden, studenten en belangstellenden verzamelden zich in de Martinikerk in Groningen. Daarnaast woonden nog bijna evenveel belangstellenden de bijeenkomst bij via de YouTube-livestream, in binnen- en buitenland. De bijeenkomst daagde de aanwezige theologen uit hun rol als zinzoekers te pakken.
- Martinikerk vol: volg de opening via YouTubeInmiddels is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de opening van het academisch jaar van de PThU in de Martinikerk in Groningen. Alle 100 zitplaatsen zijn vergeven. Je kunt de opening wel live volgen via YouTube.
- In memoriam: Paul Oskamp, liturgisch trendwatcherOp 14 augustus overleed, 88 jaar oud, Paul Oskamp. Vele dominees zijn door hem mede gevormd, vooral op het gebied van de liturgie. Hij was immers docent liturgiek op Seminarium Hydepark — die befaamde leerplek voor (aanstaande) hervormde, later ook gereformeerde en lutherse, predikanten in de bossen van Doorn; dat prachtige gebouw naar een ontwerp van architect Karel Sijmons, dat later werd gesloopt en ingeruild voor nieuwbouw die zich nog het beste laat vergelijken met een goedkoop drie-sterrenhotel van de Golden Tulipketen.
- Promovenda krijgt eerste exemplaar van boek tijdens bijzondere synodeTijdens de vergadering van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland kreeg PThU-promovenda Martine Oldhoff het eerste exemplaar overhandigd van haar boek 'Kijk op de ziel'. Het boek is een uitwerking van de lezing die zij eind vorig jaar hield op verzoek van de PKN. 'Kijk op de ziel' is geschreven met het oog op gesprekskringen in de gemeente. Het is gebaseerd op Oldhoffs promotie-onderzoek naar het spreken over de ziel.
- PThU: Racisme raakt ons allemaalHet grootste goed is te kunnen zijn wie je bent. Te kunnen staan voor wat je gelooft en hoopt en liefhebt. Onafhankelijk van huidskleur en cultuur, gender en religie, beperking of overtuiging. Als PThU geloven we dat juist die diversiteit glans en kleur geeft aan de schepping. Wanneer de rechten van mensen op grond van hun huidskleur worden geschonden, gaat dat ons allemaal aan. We kunnen dan niet langs de zijlijn staan. Niet als mens en niet als universiteit.