Online conferentie 'Dilemma’s en kansen voor prediking in Coronatijd’

13 april 2021

Wat betekent de coronacrisis voor het preken? Preken moeten korter zijn, wat betekent dat voor de exegese? Welke thema's bespreek je in een coronapreek? Hoe maak je contact met hoorders op internet? Deze en andere vragen komen aan bod op deze bijeenkomst voor predikanten uit Nederland, Hongarije en Roemenië over preken in coronatijd. 

Boekpresentatie

Aanleiding voor de conferentie is het het verschijnen van de Hongaarse vertaling van ‘Ontvouwen', Handboek voor protestantse prediking, dat is geschreven door Ciska Stark en Bert de Leede. De organisatie vindt plaats samen het met Theologisch instituut van Cluj.

Programma

 • Opening door Kiss Jeno (Theologisch Instituut Cluj) en Ciska Stark (PThU)
 • Vier thematische lezingen met elk een korte respons:
  • Online prediking en feedback. Wat betekent de online situatie waarin kerkdiensten op internet komen voor de mogelijkheden om een dialoog aan te gaan met hoorders? 
  • Bijbel en exegese in coronatijd: Hoe gaat de prediker om met exegese in de veelal korte(re) preken?
  • Inhoud en toepassing: Wat zijn de thema’s die de coronacrisis voortbrengt voor inhoud en toepassing van de prediking?
  • Online en fysiek: liturgie en prediking als gemeenschapsvorming. Hoe individualistisch preken, luisteren en vieren we? Welke gestalte van gemeenschap draagt de kerk van morgen?
 • Doorpraten in break out rooms
 • Afsluiting

Praktische informatie

Datum: 13 april 2021
Tijd: 10.00 - 12.00 uur (Nederlandse tijd)
Locatie: online, via het platform Zoom
Taal: Nederlands en Hongaars zullen elkaar afwisselen. De betreffende spreker spreekt de lezing uit in zijn landstaal. Alle lezingen en respons worden van tevoren vertaald en via e-mail verspreid.  Tijdens de sessies in de break out rooms is er in iedere room een vertaler aanwezig.

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.