Naar hoofdinhoud

Prof. dr. A. Mulder

Senior Onderzoeker Bijzondere Leerstoel Diaconaat
Worship / formation

Kenniswerkplaats Sociale Inclusie Mensen met een Verstandelijke Beperking en Geloofsgemeenschappen (KWP)

Hier vind je alle informatie over de KWP waarin onderzoek wordt gedaan en kennis wordt gedeeld over onderzoek naar de bijdrage van geloofsgemeenschappen aan sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. Heb je interesse in het doen van onderzoek voor je ba of ma scriptie over zingevingsondersteuning/geloof/ethiek van mensen met een verstandelijke beperking? Meld je dan bij mij (a2.mulder@pthu.nl). 

Flyer over de Kenniswerkplaats voor studenten

Bekijk meer informatie over meedoen in de KWP. Of bekijk de flyer voor islamitische studenten.

Promotieonderzoek Talitha van den Heuvel van start gegaan

Talitha van den Heuvel is gestart op het PTHU/UVH deelproject van Collelo, Collaborative Learning on Loneliness. Ze stelt zichzelf voor:
"Sinds 1 september 2024 ben ik als promovendus verbonden aan de PThU en de UvH (Universiteit voor Humanistiek). Binnen de theologie ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt. Ik heb namelijk geneeskunde gestudeerd en ben arts voor verstandelijk gehandicapten (arts VG). Al vanaf 2001 ben ik als arts werkzaam binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het afgelopen half jaar had ik een sabbatical en in die maanden viel mijn oog op de vacature die ging over onderzoek naar eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking. Mijn hart sprong meteen op; dit onderzoek sluit zeer aan bij iets wat mij al die jaren al aan het hart gaat: de eenzaamheid die ik veel tegenkom onder mijn patiënten, vaak niet in die woorden geuit. Mijn onderzoek maakt deel uit van een heel groot onderzoek naar eenzaamheid onder mensen met een licht verstandelijke beperking, COLELLO genaamd.". Het onderzoeksthema van Talitha is hoe mensen met een licht verstandelijke beperking eenzaamheid ervaren, wanneer, op welke plekken en situaties, en wat zij helpende situaties, mensen, interventies vinden. Focus daarbij is de vraag hoe deze mensen en hun omgeving omgaan met existentiële eenzaamheid. Begeleiders zijn prof. Erik Olsman, prof. Thijs Tromp, prof. Carlo Leget en dr. Gustaaf Bos. 


Promotieonderzoek Beyond Inclusion van Willemijn Koivunen van start gegaan



Op 1 oktober 2023 is Willemijn Koivunen gestart als promovendus op het project Beyond InclusionExperiences of people with intellectual disabilities with activities in protestant churches in light of their sense of belonging as a source for church development. Ze stelt zichzelf graag aan u voor:
In oktober ben ik begonnen als promovendus in een onderzoek naar de ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking in de kerk. Het gaat over belonging, oftewel: erbij horen.

Werkelijk deel uitmaken van een geloofsgemeenschap is voor mensen met een verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend. Het doel van dit onderzoek is om de ervaringen van deze groep, die tot nu toe nauwelijks aan het woord is in kerk en theologie – als theologisch startpunt te nemen, om van daaruit te reflecteren op wat de kerk is en zou moeten zijn. Daarom ben ik voor dit project nog op zoek naar geloofsgemeenschappen waarin mensen met en zonder verstandelijke beperking co-researchers willen zijn.

Ziet u in dit onderzoek eventueel een rol weggelegd voor uw geloofsgemeenschap als broedplaats van positieve verandering als het gaat om de positie van mensen met een verstandelijke beperking in de kerk? Of wilt u gewoon iets delen van uw ervaringen, associaties of vragen, stuur dan een mailtje naar wakoivunen@pthu.nl.

Huidige studenten in de Kenniswerkplaats


Ik ben Anouk Helmich en studeer aan de predikantsmaster van de PThU. Dit jaar zal ik mijn scriptie schrijven over een disability reading van Exodus 4:10-17. De tekst waarin Mozes tegen God zegt dat hij geen goede spreker is omdat hij ‘zwaar van tong’ en ‘zwaar van lippen’ is.
Hoe kan een disability perspectief van deze tekst ons helpen om talenten van mensen met een verstandelijke beperking (beter) te zien en in te zetten in de kerk? Daar zal ik me in mijn scriptie mee bezighouden.
Voordat ik begon aan de predikantsmaster studeerde ik godsdienstwetenschappen en geestelijke verzorging in Groningen. Daarna werkte ik tien jaar als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment werk ik als geestelijk verzorger in het Amstelland ziekenhuis, rond ik mijn predikantsmaster af en woon ik in een Ark gemeenschap. Een gemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen wonen, leven en vieren.

 

 

"Ik ben Ellen van Heek- van den Noort (1979) en ik werk als manager Communicatie & Sociale Inclusie bij Aveleijn, een Twentse organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt bij een leven vol betekenis. In 2021 mocht ik de Gehandicaptenprijs in ontvangst nemen voor een project waarbij kunstenaars met en zonder beperking samen werken. Naast mijn werk studeer ik Theologie (master Identiteit, Ethiek en Samenleving) aan de Theologische Universiteit Utrecht.

In mijn afstudeeronderzoek in de KWP  richt ik mij op de aandacht voor zingeving in de professionele ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking." 

Ellen van Heek-van den Noort

Stages of onderzoeksplekken voor studenten

Studenten kunnen stagelopen en/of hun onderzoeksopdrachten doen in de Kenniswerkplaats. Organisaties hebben onderzoeksvragen en nodigen studenten uit om ze op te pakken. Ook heeft de Kenniswerkplaats zelf onderzoeksvragen. Hieronder vind je een overzicht. Op dit moment zijn er 6 tot 8 studenten mogelijkheden. 

Project Good Practices

De Kenniswerkplaats zoekt studenten voor onderzoek naar Succesfactoren in het contact tussen Kerken en Mensen met een Verstandelijke beperking. Het gaat om het onderzoeken van good practices: waarom gaat het op sommige plekken in Nederland al jaren goed in dit contact en wat kunnen andere kerken daar van leren? Het gaat om onderzoek in  bijvoorbeeld Ede, Veenendaal, 't Harde, Putten, Zeewolde, Rotterdam en Zierikzee. Bekijk de vacature.

Vragen, ideeën?

Natuurlijk kun je ook zelf je ideeën inbrengen voor een onderzoeksvraag of stagethema. Laat het weten! Heb je vragen over het meedoen in de Kenniswerkplaats, heb je ideeën voor een stage/onderzoeksplek of heb je juist ideeën nodig? Schroom niet om met mij contact op te nemen.