Home/actueel/PThU agenda/Spiritualiteit in Beweging college 2
Over Arjan Plaisier

Arjan Plaisier is universitair docent Spiritualiteit aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is gespecialiseerd in bronnen en vormen van spiritualiteit. Dr. A.J. Plaisier studeerde theologie in Utrecht en promoveerde in 1996 op de studie De mens in het geding, een kritische vergelijking tussen Pascal en Nietzsche. Hij doceerde dogmatiek en filosofie aan de Theologische Hogeschool te Makassar, Indonesië. Als gemeentepredikant was hij werkzaam in Leersum en Amersfoort. Van 2008 tot 2016 was hij scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. In diverse besturen en redacties van theologische vakbladen heeft hij zich steeds op het terrein van theologisch wetenschappelijk onderwijs en onderzoek bewogen. Momenteel is hij ook aan de missionaire Fonteingemeente te Apeldoorn verbonden. Arjan Plaisier beschikt over de kennis van spiritualiteit vanuit de bijbelse, literaire en muzikale grote tradities.

5 juni 2018

Spiritualiteit in Beweging college 2

Boeiende publiekscolleges vanuit een breed perspectief

Spiritualiteit is actueler dan ooit. Steeds meer mensen zoeken het niet meer in de kerk maar in alternatieven zoals mindfullness, pelgrimages en reizen naar India etc. Traditionele kerken worden vaak geassocieerd met dogma’s, regels, verboden etc. Terwijl in de kerk en de christelijke traditie juist een verrassende rijkdom aanwezig is aan spiritualiteit. Met deze 3 publiekscolleges wil Arjan Plaisier, docent Spiritualiteit aan de PThU, met de deelnemers nadenken over belangrijke vragen zoals: Waar vind ik God? Welke ruimte is er voor de ziel? Hoe ben ik echt mezelf? Deze vragen zijn niet nieuw. Grote theologen en denkers zoals Augustinus, Luther en Pascal zijn er ook naar op zoek gegaan. Uitgaande van hedendaagse vraagstellingen en geīnspireerd door deze belangrijke figuren  wil Arjan op een toegankelijke manier ingaan op het thema spiritualiteit en zingeving.

Interessante colleges voor iedereen…

… die nieuwsgierig is naar wat de christelijke traditie  te zeggen heeft over spiritualiteit en…

… die vrijwilliger of ambtsdrager is en meer verdieping wil op gebied van o.a. pastoraat of missionair kerkzijn.

Dinsdag 5 juni Protestantse spiritualiteit

Vijfhonderd jaar geleden stond de ‘angry young’ man Luther op en stelde de vraag: ‘hoe krijg ik een genadig God?’ Daarmee luidde hij een protestantse spiritualiteit in. Die heeft tot op de dag van vandaag zijn plaats in de bonte wereld van de christelijke spiritualiteit. Wat beweegt de protestant? Op welke manier beleeft hij zijn relatie met God? Is er toekomst voor protestantse geloven? Hoe ziet dat er dan uit?

Aan de hand van enkele citaten uit het werk van Luther gaan we tijdens dit publiekscollege de uitdaging aan de grandeur en de misère van de protestantse spiritualiteit op het spoor te komen. Niet als archeologen maar als mensen van nu die de diepte zoeken.

Programma met boeiende thema’s

In 3 publiekscolleges (de eerste was 8 mei) gaat Arjan Plaisier in op het thema Spiritualiteit vanuit verschillende invalshoeken:

Dinsdag 5 juni: Protestantse spiritualiteit
Dinsdag 3 juli: Kansen voor het denkend hart

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Filmzaal 1E-24 van de Protestantse Theologische Universiteit (E-vleugel VU-hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, 1081 HV) te Amsterdam.

Aanmelden en betaling:

Max. 50 plaatsen per avond.

Kosten deelname: € 10,- per bijeenkomst. Deze prijs is inclusief koffie/thee.

Maak hieronder uw keuze en u wordt u doorgeleid naar het inschrijfformulier.

U kunt zich alleen nog aanmelden voor het college op dinsdag 3 juli 1 avond a €10,-.