Naar hoofdinhoud

Een Nieuw Gebed. Waar bidden en kerkzijn elkaar raken

Wat is de waarde van het gebed in jouw leven? Dat ontdek je in Een Nieuw Gebed. Je onderzoekt hoe het ervoor staat met het gebed in je eigen leven. Wat koester je en waar loop je tegenaan? Met andere gemeenteleden praat je hier open en vertrouwelijk over door. Deelname aan Een Nieuw Gebed zal niet enkel je eigen gebedsleven verdiepen en verrijken. Door deel te nemen, zoek je mee naar begaanbare wegen voor de kerk van morgen. 

Wat onderzoekt Een Nieuw Gebed?

Wat is de waarde van het gebed voor de kerk van morgen? De toekomst van de kerk is onzeker. De kerk in Nederland krimpt en verandert in rap tempo. De vraag is: hoe nu verder? Regelmatig klinkt de suggestie dat het antwoord op die vraag ligt in het gebed.

Wat nodig, is een ‘vernieuwde cultuur van gebed’, zo stelt bijvoorbeeld de Protestantse Kerk in haar visienota (PKN 2020, 40). Is de huidige gebedscultuur dan zo outdated? Of speelt er meer en is er dus ook méér nodig dan een snelle face-lift? Er zijn zelfs theologen die de huidige kerkcrisis zien als één grote gebedscrisis. Eén van de eersten was de katholieke hoogleraar praktische theologie Van Kessel. Hij pleitte er dan ook voor, dat in kerkopbouw ‘voor alles en in alles gestreefd [moet] worden naar een nieuwe geloofwaardige gebedscultuur’ (Van Kessel 1989, 57).  

In het onderzoek Een Nieuw Gebed wordt onderzocht wat er met het gebed aan de hand is en wat nodig is om tot vernieuwing te komen. Dat doen we samen met christenen afkomstig uit verschillende protestantse gemeenten in Nederland. Welke (Bijbelse) bronnen, welke geloofsovertuigingen en wat voor soort gebedspraktijken kunnen bijdragen aan een waardevolle gebedscultuur? 

Het onderzoeksproject Een Nieuw Gebed maakt deel uit van een het project Toekomstgericht Kerk-zijn waarin de Protestantse Theologische Universiteit en de Protestantse Kerk in Nederland samen onderzoeken hoe de toekomst van de kerk eruit kan en mag zien.