
- Home
- Onderwijs
- Masters van de PThU
- Master Predikant-geestelijk verzorger
Afstudeerrichting Geestelijk Verzorger
Als geestelijk verzorger help je mensen in vaak moeilijke situaties. Mensen die vragen hebben over leven en dood, die zich afvragen: waarom overkomt mij dit? Militairen in oorlogssituaties die worstelen met de vraag: wat betekent het dat ik op mensen moet schieten? Of gevangenen in een instelling, die zich bezighouden met hun leven straks, als ze hun vrijheid weer terug hebben. Jij begeleidt ze in hun zoektocht naar zin en probeert samen met hen een antwoord te vinden op levensvragen. Dat doe je voor gelovigen, niet-gelovigen en andersgelovigen. Ieder gesprek is weer anders. Om daar goed mee om te kunnen gaan, heb je een sterke basis nodig.
Studie in het kort:Master3 jaarVoltijd en deeltijd
- Graad
- Master of Arts
- Locatie
- Groningen
- Duur
- 3 jaar (180 ECTS)
- Studievorm
- Voltijd en deeltijd
- Voertaal
- Nederlands (66%), Engels (34%)
- Startdatum
- September
- Aanmelddatum
- 1 mei
- CROHO-code
- 60261 (MA Predikantschap)
- Afstudeerrichting
- Gemeentepredikant of Predikant-Geestelijk verzorger
- Profielen
- Ethics of Dignity, Thinking God Interculturally, Living Texts, Missional Communities
- Specialisaties
- Bijbelwetenschappen, Kerkgeschiedenis, Ethiek, Theologiegeschiedenis, Interculturele Theologie, Godsdienstwijsbegeerte, Geestelijke zorg en Geloofsgemeenschappen
Wat je kunt verwachten
In de master Geestelijk verzorger krijg je de academische kennis, vaardigheden en attitude die nodig zijn om je beroep zelfverzekerd uit te oefenen. De route Geestelijk Verzorger is een afstudeerrichting binnen de master Predikantschap. Na je opleiding ben je dus naast gekwalificeerd geestelijk verzorger ook beroepbaar als predikant-geestelijk verzorger binnen de PKN. Zo kun je daar bijvoorbeeld doop en avondmaal bedienen.
Studieprogramma
Je volgt de master predikantschap in Groningen samen met studenten die hebben gekozen voor de route Gemeentepredikant. Ook volg je in het eerste jaar een aantal vakken samen met studenten van de eenjarige Master of Theology. De opbouw van het studieprogramma voor de route Gemeentepredikant hetzelfde als voor de route Predikant-Geestelijk Verzorger. Je krijgt colleges op woensdag en vrijdag (voltijd) of alleen op vrijdag (deeltijd). Ook volg je cursussen van het Centrum voor Beroepsvorming en Spiritualiteit in Hydepark. Deze cursussen kunnen ook op andere dagen van de week plaatsvinden.
Eerste semester
In het eerste semester wordt de basis voor de master gelegd. Na de cursus ‘Roeping en Beroep’ die je met alle nieuwe masterstudenten van beide PThU-vestigingen volgt op 'Nieuw Hydepark' in Doorn staan er interdisciplinaire cursussen op het rooster. Deze Engelstalige entree-cursussen worden vanuit de drie onderzoeksgroepen van de PThU aangeboden en je volgt ze samen met de studenten die in het eenjarige programma van de Master of Theology studeren. Ook maak je in het entreesemester kennis met thema’s rondom geestelijk verzorging, zoals de krijgsmacht of de zorg.
Beroepsvoorbereidend traject
Vanaf het tweede semester volg je een aaneengesloten beroepsvoorbereidend traject van anderhalf jaar (drie semesters) waarin sprake is van een voortdurende wisselwerking tussen theorie en praktijk (stage). Hierin maak je kennis met alle facetten van het werk als predikant. Je voert je eerste pastorale gesprekken en gaat voor in kerkdiensten. Je leert een context analyseren, geeft catechisatie en leidt bijeenkomsten rond ethische of andere relevante thema’s. Tegelijk krijg je colleges zoals antropologie, leren geloven, vieren en preken, interculturele theologie en kerkrecht.
Vrije ruimte en specialisatie
In het derde jaar van de opleiding heb je vrije ruimte en gelegenheid tot specialisatie. De vrije ruimte (30 ECTS) kun je op verschillende manieren vullen. Je kunt bijvoorbeeld in het buitenland studeren of het researchprogramma volgen. Ook kun je een profiel kiezen om je vrije ruimte mee te vullen. In je specialisatie kun je je verder verdiepen in een van de profielen of een andere richting opgaan. De specialisatie (ook 30 ECTS) bestaat uit een cursus methodologie, een specialisatiecursus en een literatuurpakket.
Afstuderen
Je sluit de studie af met het schrijven van een masterthesis. Tijdens dit laatste jaar volg je opnieuw onderwijs met studenten van de eenjarige master.
Inschrijven
Let op: inschrijven doe je vóór 1 mei van het jaar dat je je studie wilt beginnen.
- Klik op de knop 'Inschrijven'. Studielink opent in een nieuw tabblad. Daar log je in met je DigiD.
- Klik op ‘Opleidingen’.
- Ga dan naar ‘Nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen’.
- Kies bij ‘Onderwijsinstelling’ voor ‘Protestantse Theologische Universiteit’.
- Kies voor ‘M PREDIKANTSCHAP, ROUTE PREDIKANT GEESTELIJK VERZORGER GRONINGEN’.
- Volg hierna de stappen die Studielink aangeeft.
- Klaar met aanmelden in Studielink? Ga naar het formulier 'Verzoek tot toelating masteropleiding PThU' en vul het in. Kies in het selectiemenu voor 'Master Predikantschap - afstudeerrichting Geestelijk Verzorger (Groningen)'.
- Na verzending van het Verzoek tot toelating is je aanmelding compleet. Je krijgt dan binnen zes weken bericht over het vervolg.
Toelatingseisen
Om te kunnen instromen in de master Geestelijk verzorger, moet je voldoen aan een van de volgende toelatingseisen:
- Je hebt een bachelordiploma Theologie op universitair niveau.
- Je hebt een bachelordiploma op universitair niveau of een hbo-bachelordiploma Theologie, en hebt op een aantal gebieden voldoende vaardigheid, zoals kennis van Hebreeuws en Grieks.
Als je bepaalde vaardigheden niet hebt, kun je eventueel eerst een premaster volgen.
Kosten
Het collegegeld voor het academisch jaar 2021-2022 is € 2.168 als je inwoner bent van de EU, EEA, Turkije of Suriname. Inwoners van andere landen betalen € 2.996. Je kunt kiezen voor een van de volgende opties voor betalingen:
- Betaal het volledige collegegeld bij de start van het academisch jaar.
- Betaal het collegegeld in tien maandelijkse betalingen.
Tegemoetkoming studiekosten
Heb je (tijdelijk) financiële ondersteuning nodig? Er zijn verschillende fondsen en subsidies waarvan je misschien gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld:
- als er sprake is van ziekte, functiestoornis, zwangerschap of bijzondere familieomstandigheden
- als je studievertraging oploopt door bestuurswerkzaamheden
- als je een late roeping tot predikant hebt
- als je een deel van je studie wilt volgen in het buitenland
Covid-19 en studeren bij de PThU
Zoals de meeste universiteiten biedt de PThU haar colleges op het moment vooral online aan, om onze studenten en ons personeel te beschermen tegen Covid-19. Vanaf september hopen we de colleges weer (deels) op locatie te kunnen aanbieden. Dat doen we alleen wanneer dat verantwoord is en de coronamaatregelen er ruimte voor bieden.
Om op locatie les te kunnen geven, hebben we afspraken gemaakt met kerkgebouwen in Amsterdam en Groningen. Daar kunnen we samen college volgen, terwijl we toch een veilige 1,5 meter afstand kunnen bewaren. We bieden daarbij ook altijd alternatieve mogelijkheden voor een college aan studenten met een kwetsbare gezondheid of studenten die door quarantaineregels niet mogen reizen.
Om te bepalen of college op locatie kan, volgen we de adviezen van de overheid, het RIVM en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). We informeren studenten via onze wekelijkse nieuwsbrief waar colleges plaatsvinden.
Bij al ons onderwijs op afstand staan we voor onze studenten klaar. Zo kunnen studenten boeken blijven lenen van onze bibliotheek. Zij krijgen die dan thuisgestuurd. Daarnaast kun je als student gemakkelijk een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met de studieadviseurs en academiepastor.
Na je studie
Aan het werk
Als afgestudeerd theoloog kun je na je studie aan de slag als predikant-geestelijk verzorger, maar ook als gemeentepredikant, onderzoeker of missionair-diaconaal pionier. Kijk eens wat reliwerk.nl te bieden heeft. Bekijk de vacatures van de Protestantse Kerk. Of kijk naar de vacatures bij de beroepsvereniging voor geestelijk verzorgers.
Verder studeren
Ben je na het behalen van je masterdiploma nog niet uitgestudeerd? Denk dan ook eens aan een promotietraject bij de PThU. Of de lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen of Vrije Universiteit Amsterdam. In de meeste gevallen stroom je drempelloos door.
Vragen? Stel ze aan de studieadviseur
- Annemarie GoosensStudieadviseur Amsterdam
- Mirjam NederveenStudieadviseur Groningen
- Plan een studiekeuzegesprek in Heb je vragen, of wil je weten of deze opleiding iets voor je is? De studieadviseurs staan je graag via telefoon of Zoom te woord.
- Stel je vraag online Je kunt de studieadviseur ook vragen stellen via ons online vragenformulier. Je krijgt dan binnen 5 werkdagen reactie.