Home/NL-CLS

Nieuw Kerkelijk Peil: inzicht voor vernieuwing

Als onderzoekscentrum Connecting Churches and Cultures (CCC) willen we dat kerken bloeien en steeds meer ontdekken wat hun rol en missie is in deze veranderende samenleving. Wilt u ontdekken wat de kracht van uw gemeente is? Dat kan, ook als uw gemeente krimp ervaart.

Veel kerken zoeken naar manieren om vitaal te worden of te blijven. Met het Nieuw Kerkelijk Peil (NKP) denkt u na over de toekomst van uw gemeente vanuit kracht, niet vanuit kramp. Wilt u weten waar u staat als gemeente? Doe dan mee aan het NKP. Om kerken te helpen, hebben wij een scan van de vitaliteit van het gemeenteleven ontwikkeld. Deze scan wordt uitgewerkt in een rapport en helpt u, als kerkelijke gemeente, om inzicht te krijgen in uw eigen situatie en is behulpzaam bij het ontwikkelen van een toekomstbestendig beleidsplan.

Bent u benieuwd of dit iets voor uw gemeente is? Wij komen graag bij u langs om dit project toe te lichten in een bijeenkomst van de kerkenraad. Stuur een mail naar ccc@pthu.nl als u geïnteresseerd bent.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? 

De scan vindt plaats middels een enquête. Als kerk organiseert u een aantal gezamenlijke enquêtemomenten waarop deelnemers van uw gemeente een enquête invullen. Deze enquêtes worden door ons geanalyseerd. U krijgt als kerk vervolgens een rapport toegestuurd met daarin de resultaten van de gegevens. Dit rapport biedt een overzicht hoe de eigen leden, maar ook aanwezige niet-leden, het kerk zijn beleven op een breed aantal onderwerpen. Denk aan: waar zit de kracht van onze gemeente? Welke gaven en talenten hebben onze gemeenteleden? Hoe willen gemeenteleden meebouwen aan de toekomst van de kerk?

Onderzoekspakket

Het onderzoekspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Gidsen voor coördinators
  • Locatie-instructies
  • Omslagen
  • Verzamelenveloppen
  • Enquêteformulieren voor bezoekers
  • Enquêteformulier voor leider/vertegenwoordiger
  • Adreslabels

Onderzoekspartners

Wij werken samen met NCLS Research Australia. Dit onderzoeksbureau is ontstaan uit de missiedepartementen van verschillende Australische kerken en biedt al 25 jaar betrouwbare informatie in overzichtelijke rapporten aan lokale kerken.

De Protestantse Kerk in Nederland is partner in dit onderzoek. In samenwerking met het Protestantse Dienstencentrum ontwikkelen wij een trainings- en begeleidingsaanbod, zodat u echt aan de slag kunt met uw eigen gegevens.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Zie voor de veelgestelde vragen de pagina veelgestelde vragen. Ook kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via de mail ccc@pthu.nl.