Home/NL-CLS

NL-CLS: Vitaliteit van kerkelijke gemeenten

Als onderzoekscentrum Connecting Churches and Cultures (CCC) willen we dat kerken bloeien en steeds meer ontdekken wat hun rol en missie is in deze veranderende samenleving.

Veel kerken zoeken naar manieren om vitaal te worden of te blijven. We krijgen hier regelmatig vragen over. Denk aan vragen over het gebruik van kerkgebouwen, de beleving van het kerkzijn door de leden, hoe je jongeren bij de kerk kunt betrekken etc. Om kerken te helpen, hebben wij een scan van de vitaliteit van het gemeenteleven ontwikkeld. Deze scan helpt kerken om inzicht te krijgen in hun eigen situatie en is behulpzaam bij het ontwikkelen van beleid.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? 

Als kerk organiseert u een “enquêtezondag” waarop alle kerkgangers en mensen die op een andere manier verbonden zijn met de gemeente een enquête invullen. Deze enquêtes worden door ons geanalyseerd. U krijgt als kerk vervolgens een rapport toegestuurd met daarin de resulaten van de gegevens. Dit rapport biedt een overzicht hoe de eigen leden het kerk zijn beleven op een breed aantal onderwerpen. 

Onderzoekspakket

Het onderzoekspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Instructiemoment vrijwilligers
  • enquêtes
  • analyse van de enquêtes
  • een rapport over de vitaliteit van uw gemeente

Onderzoekspartners

Wij werken samen met NCLS Research Australia. Dit onderzoeksbureau is ontstaan uit de missiedepartementen van verschillende Australische kerken en biedt al 25 jaar betrouwbare informatie in overzichtelijke rapporten aan lokale kerken.

Ook de  Protestantse Kerk in Nederland is partner in dit onderzoek.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Zie voor de veelgestelde vragen de pagina 'veelgestelde vragen'. Ook kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via de mail ccc@pthu.nl.