Festival of Lessons and Carols: wat is eraan te beleven?

11 december 2019

Het Festival of Lessons and Carols: wat is eraan te beleven? Waarom is deze vorm van vieren zo populair, zowel onder kerkelijken als onder niet-kerkelijken? 

Nu de kerst nadert, is het in veel kerken weer tijd voor een Festival of Lessons  and Carols. Maar waarom is deze vorm van vieren zo populair, zowel onder kerkelijken als onder niet-kerkelijken?  Wat beleven mensen als ze een Festival of Lessons en Carols bijwonen? Welke rol spelen de monumentale kerk, de kaarsjes, de muziek en de lezingen? Dr. Hanna Rijken, postdoc-onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) doet deze adventsperiode via een online enquête onderzoek naar dit fenomeen.

In de enquête, die deel uitmaakt van het grotere onderzoek ‘Choral Evensong Experiences’, vraagt Rijken naar de ervaringen van mensen met het Festival. Daarbij gaat het om meer dan de daadwerkelijke beleving van de bezoeker of de reden waarom bezoekers naar een Festival zijn gegaan. Rijken combineert haar vragen over de ‘ervaring van het festival’ met vragen over de muzikale en (al dan niet) kerkelijke achtergrond en de levenshouding van de bezoeker. Zo hoopt ze te achterhalen welke rol het festival speelt in de beleving van advent en kerst in de postmoderne maatschappij.

Gaat u in de maand december naar een Festival of Lessons and Carols? Nieuwsgierig naar de vragen? Vul dan graag de enquête in via: https://rijken.onlinesurveys.ac.uk/onderzoek-festival-of-lessons-and-carols-2019

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.