Home/actueel/PThU nieuws/Cursus 'Rabijnse parabels als sleutel van de Tora'
30 september 2019

Cursus 'Rabijnse parabels als sleutel van de Tora'

In de rabbijnse literatuur, die vanaf de derde eeuw is opgeschreven, vinden we heel veel gelijkenissen of parabels, in het Hebreeuws mesjalim (enkelvoud: masjal) genoemd. Deze zijn vooral te vinden in de commentaren op de Hebreeuwse Bijbel die midrasj worden genoemd. Vaak worden deze, terecht, vergeleken met de gelijkenissen die toegeschreven staan aan Jezus. In tegenstelling tot deze laatste zijn de rabbijnse parabels meestal bedoeld om een bijbeltekst te verklaren. Dat heeft te maken met hun situering in de midrasj. Vele, maar niet alle mesjalim, gaan over een koning en zijn relatie met zijn zonen, zijn vrouw, zijn slaven, of zijn huishouding. Andere gaan bijvoorbeeld over dieren en doen denken aan Griekse fabels.

Lieve Teugels, universitair docent Jodendom en Hebreeuws aan de PThU, laat je in deze cursus kennismaken met een aantal van deze rabbijnse mesjalim door ze samen te lezen en te bestuderen.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 25 oktober & 15 november
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Locatie: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2,1082 MD Amsterdam
Kosten: € 40.   Graag vooraf te voldoen door het bedrag over te maken op de bankrekening van de Stichting PaRDeS: NL 80 RABO 0129 9836 59.
Meer informatie en aanmelden: lieveteugels@me.com

De organisatie van deze cursus is in handen van Stichting PaRDes.