Home/actueel/PThU nieuws/Scriptorium Collectief geeft Mattheus-evangelie opnieuw uit
19 februari 2020

Scriptorium Collectief geeft Mattheus-evangelie opnieuw uit

Het Scriptorium Collectief bood deze week een bijzondere nieuwe uitgave van het Mattheus-evangelie aan de PThU-bibliotheek aan. De nieuwe vorm is typografisch aangepast om de eenvoud van de Griekse evangelietekst beter naar voren te laten komen. De uitgave is vooral bedoeld voor meditatieve lezing. De PThU-bibliotheek ondersteunde dit project financieel.

Nieuwe uitgave geeft verbanden goed weer

De nieuwe losbladige uitgave maakt de verbanden tussen de verschillende onderdelen van het Mattheus-evangelie duidelijker. Dat is gebeurd door zogenaamde 'leeseenheden' aan te geven met open regels, in plaats van de standaardindeling in hoofdstukken en verzen. Deze ruimtelijke opzet biedt ruimte om de losse bladen zin voor zin of woord voor woord te lezen. De indeling in leeseenheden sluit aan bij de manier waarop dit in Torahrollen en oude Griekse evangeliehandschriften gebeurt. Daarnaast zijn ook leestekens weggelaten, omdat die vaak later pas zijn toegevoegd. Voor de nieuwe uitgave is een herziening van de Statenvertaling uit 1924 gebruikt.

Schrijf het evangelie in eigen handschrift

Het is mogelijk om in de PThU-bibliotheek een zogenaamde 'schrijfproef' te doen. Belangstellenden kunnen dan het evangelie schrijven in eigen kalligrafie-handschrift. Hiervoor zijn bij de bibliotheek papier (of papyrus), inkt en kalligrafeerpennen aanwezig. Ook zijn er schrijfmodellen van kalligrafische schriften aanwezig. Het Scriptorium organiseert dit jaar ook een aantal kalligrafeerworkshops, waarin kalligrafen demonstraties geven van verschillende scripten. Belangstelling? Houd de PThU-agenda in de gaten.

Uitgave te zien in PThU-bibliotheek

De nieuwe uitgave van het Mattheus-evangelie is te zien in een vitrine in de PThU-bibliotheek in Amsterdam. Bezoekers kunnen de uitgave op verzoek inzien. 

Een toelichting op de heruitgave is te vinden op de website van de bibliotheek