Home/actueel/PThU nieuws/Scriptorium neemt deel aan Boekkunstbeurs Leiden
1 november 2019

Scriptorium neemt deel aan Boekkunstbeurs Leiden

Het Scriptorium Collectief staat op zaterdag 9 en zondag 10 november op de jaarlijkse Leidse Boekkunstbeurs. Tijdens deze marktdagen kunnen belangstellenden kennismaken met de ambachten en kunsten rondom het boek. De beurs trekt jaarlijks duizenden belangstellenden.

Wat is de Boekkunstbeurs? 

Op de beurs staan organisaties die actief zijn met kunstzinnige en ambachtelijke vormgeving rondom het (religieuze) boek. Denk aan kalligrafen, verluchters, handboekbinders, perkamentmakers, iconenschilders, letterhakkers en rollerdraaiers van boekrollen. Een aantal van deze ambachtsmeesters maakt actief deel uit van het Scriptorium Collectief en is zelfstandig aanwezig in Leiden met hun werk. Dit zijn bijvoorbeeld Jaap Boerman, Thomas Laudy met de kalligrafenvereniging Mercator en Hans Pieterse, handboekbinder, met zijn Academie. De Leidse Boekkunstbeurs is een uitgelezen gelegenheid voor iedereen die het boek een warm toedraagt om kennis te maken met de vaardigheden en kunstwerken uit deze groep ambachtsmeesters.

Wat doet het Scriptorium?

Het Scriptorium Collectief onderzoekt het religieuze boek. Daarnaast wil het collectief bruggen slaan vanuit deze academische kennis naar de samenleving. Op deze beurs gebeurt dat door demonstraties te geven. Ook is er een workshop Byzantijnse iconografie en Askenasische kalligrafie en een expo van lopende producties. Het Scriptorium nodigt iedereen uit om zelf naar de Boekkunstbeurs te komen en de sfeer te proeven van ambachtelijke werkzaamheid op grote schaal.

Meer informatie

Meer informatie over de boekkunstbeurs is te vinden op de website van de beurs.