Home/Onderwijs/Studeren in het buitenland/Blogs studiereizen/stellenbosch-semester-deel-2.rtd

Studie in Stellenbosch, deel 2: waar het leven leerzaam en baie lekker is 

Gerco, Geert en Gerrit, alle drie joint bachelor-student Theologie aan de PThU/ VU. Zij studeren momenteel een semester in Stellenbosch, Zuid-Afrika en schrijven in enkele blogs over hun ervaringen!

Inmiddels zijn we in het tweede gedeelte van het semester aangekomen. De eerste helft van het semester wordt door een week vakantie gescheiden van de tweede helft van het semester. De vakantie beviel ons allen heel erg goed. We hebben erg genoten van de natuur hier in Stellenbosch en omgeving. Daar waar Gerco bezocht werd door zijn familie, zijn Gerrit en Geert samen op pad gegaan om op verschillende plekken de prachtige natuur te bewonderen. Het heeft ons goed gedaan. Erg jammer was alleen dat direct na de vakantie er twee weken gepland stonden vol met toetsen en assignments. Voor werkdruk zijn ze hier in Stellenbosch in ieder geval niet bang, want we hebben erg veel toetsen en papers te maken. We gaan nu pas door krijgen hoe we verwend worden op de VU/PThU. De studiedrukte en met name de enorme hoeveelheid aan papers leert ons wel om snel en efficiënt papers te schrijven. Dat is een mooi voordeel!

‘Shift’ naar een meer liberale theologie

Inmiddels beginnen we het klimaat op de Stellenbosch University steeds beter te proeven. Daar waar we hier juist heen gegaan zijn om onze orthodoxe smaakpapillen te bevredigen, worden we hier onderwezen in een theologie die liberaler is dan we hadden verwacht. Dit blijkt met name bij de zogenoemde bijbelvakken, de vakken waarin we boeken uit de Bijbel behandelen. Vaak wordt de tekst op veel mogelijk manieren genuanceerd. Dit hadden we niet verwacht van een universiteit die staat in een cultuur die nog overwegend orthodox christelijk is. Het voordeel is dat de ‘shift’ naar een meer liberale theologie hier nog vers is en goed wordt onderbouwd. We krijgen van een aantal docenten goed, onderbouwd onderwijs over hoe de ‘shifts’ zijn gemaakt en worden gemaakt. Hoewel ik er misschien niet altijd in mee kan, leer ik nu toch meer over de achtergrond en de onderbouwing van de theologie. Dit is wat mij betreft een verrijking.

Daarentegen blijkt bij een ethisch vak als Human Dignity hoezeer de Bijbel en de Heere God de bron is van ethiek. Zowel docenten als studenten citeren er soms lustig op los. Dit ethische vak is tegelijk confronterend, omdat het ons confronteert met de realiteit van racisme en armoede in Zuid Afrika. Zuid Afrika mag misschien overwegend christelijk zijn en een behoorlijk goede constitutie hebben, maar racisme en armoede zijn volop aanwezig. Met name bij een onderwerp als armoede staan wij met onze handen in het haar. Te meer omdat wij daar ook mee worden geconfronteerd als wij met onze boodschappen het winkelcentrum uitkomen en er een bedelaar om geld komt vragen. Of wanneer wij door Kaapstad lopen, waar de hoeveelheid bedelaars nog groter is. Wat staat mij dan te doen als theoloog en christen?

Dagelijks een belangrijke les...

Ik bedoel: We lopen de kerkdeuren hier in Stellenbosch hier plat, maakt u zich daar geen zorgen over. Dat zit wel goed. Kerken zijn er genoeg en we zijn van plan de meeste kerken te bezoeken. Maar hoe kunnen we, terwijl we iedere keer zo mooi in de kerk zitten, nalaten gerechtigheid te bevorderen, nalaten om de hongerige te voeden, de naakte te bekleden, de arme geld te geven, de dorstige te drinken te geven? Hoe? Dit kan niet. Dan zijn onze samenkomsten en ons gebed de HEERE een gruwel, zegt Jesaja 1. Een enorm belangrijke les voor ons, maar misschien mag ik hem ook aan jou doorgeven via deze weg. 

We waarderen het enorm dat we hier zo goed als alle Nieuw-Testamentische Bijbelboeken onderzoeken en ook dat we op de Christologie goed ingaan. Bij Christologie gaan we alle clauses uit de Apostolische Geloofsbelijdenis aangaande Jezus Christus één voor één langs. Dit brengt ons tot mooie inzichten over de Persoon van de Heere Jezus Christus. Een mooie ervaring hadden we  onlangs in de les toen we een quiz moesten maken tijdens een tutorial. Als VU/PThU-studenten hebben we toen even bewezen dat we met ons gedegen onderwijs de studenten van de Stellenbosch University overtreffen. Met begrippen als θεοτοκος wisten we hen de rimpels op het hoofd te bezorgen en de overwinning in de wacht te slepen. 

Kortom, we hebben het nog erg naar ons zin hier in Stellenbosch. De flinke werkdruk mag de pret niet drukken. Het kwik loopt langzaam op, de lente is zich goed aan het ontwikkelen, dus we genieten steeds meer van het goede weer.

Een hartelijke groet vanuit een Zuid-Afrika, wat baie lekker is.

Geert van Ingen – 5 oktober 2018