Home/actueel/PThU nieuws/De theoloog van de toekomst Impressie lustrum 3
9 januari 2018

De theoloog van de toekomst Impressie lustrum 3

Een impressie van ons lustrum in drie delen. Hierbij het laatste deel.

Scherp van geest. Diep geworteld. Breed georiënteerd. En rijk aan spiritualiteit. Zo ziet de theoloog van de toekomst eruit. Dat zei prof.dr. Mechteld Jansen, rector van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) bij de officiële viering van het tienjarig bestaan, op 9 januari in de Nieuwe Kerk in Groningen. Theologie, benadrukte Jansen in haar Engelstalige toespraak, is ‘hot stuff’. De studie draait om ‘wat voor mensen betekenis heeft’.

Vertegenwoordigers van haar partneruniversiteiten feliciteerden de PThU met het bereiken van dit tweede lustrum. ‘In tien jaar tijd heeft de PThU een stevige plek in het veld van de theologie veroverd’, zei prof.dr. Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit. De universiteit heeft een duidelijk geëngageerd profiel en is een betrouwbare en stabiele partner gebleken, aldus de hoogleraar. Ook prof.dr. Mladen Popovic, decaan van de faculteit Godgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, prees de ‘mooie samenwerking’ met de PThU.   

Centraal bij de academische plechtigheid stond de uitreiking van eredoctoraten aan prof.dr. Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht en de Zuid-Afrikaanse theoloog prof.dr. Dirkie Smit. Historicus De Graaf is bekend bij een breed publiek als deskundige op het gebied van het terrorisme. In zijn lofrede zei prof.dr. Klaas Spronk (PThU): ‘Ze weet altijd precies waar ze het over heeft en hoe ze dat kan overbrengen.’ Haar heldere rationaliteit, aldus Spronk, weet ze te combineren met een werkelijke affiniteit met het geloof en met mensen die geloven. Prof.dr. Dirkie Smit, emeritus hoogleraar van de Universiteit van Stellenbosch, werd toegesproken door prof.dr. Frits de Lange (PThU): ‘Alle theologie is publieke theologie bij Smit; theologie die zich afspeelt op het marktplein van de publieke opinie.’ In zijn reactie zei Smit dat hij zijn werk altijd als een geschenk heeft ervaren. ‘Theologie doet ertoe’, aldus Smit.