Joyce reisde naar Marokko

Als redacteur van het literaire tijdschrift Liter is PThU-promovenda Joyce Rondaij verantwoordelijk voor de verhalen die Liter publiceert. In 2018 bekeek zij veel verhalen van gastschrijver Abdelkader Benali (bekend van romans, poezie, boeken over koken en hardlopen en tv-programma's). Hij schreef voor Liter verschillende literaire dagboeken over Tanger, een door hem geliefde stad in het noorden van Marokko. Zij reisde op 10 december af naar Tanger om een themanummer samen te stellen. Joyce vertelt.

Toegangspoort tot Afrika

"Jongetjes op mountainbikes, bedelaars, sjoemelende automonteurs en vrienden van zijn vader die in hun vaderland bleven; Benali beschrijft zijn dagelijkse ontmoetingen en het groeiende verlangen om voor altijd in Tanger te blijven en niet meer terug te keren naar Nederland. Het zijn gevoelens die vele inwoners van Nederland zullen herkennen; de verbondenheid met een thuis elders, de aantrekkingskracht van haar inwoners, warmte en herinneringen. Literatuur kan die verlangens onder woorden brengen, overbrengen, gedeeld verlangen aanwakkeren. Tanger heeft een lange geschiedenis als literaire stad, waar al eeuwenlang culturen samenkomen. Als havenstad aan de Middelandse Zee was Tanger de toegangspoort van Westerlingen tot Afrika, en voor veel schrijvers en kunstenaars was de stad een bron van inspiratie, denk aan Paul Bowles, Henri Matisse, Gerard Reve en de Rolling Stones. Ook Liter besloot af te reizen naar deze literaire stad..." 

Tanger is bron van inspiratie voor uiteenlopende auteurs in de geschiedenis.

Veelkleurige verhalen over een veelkleurige stad

"Samen met Christely van Mourik (essayredacteur) reisde ik op 10 december naar Tanger, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Letterfonds, Wanderlust. Het concrete doel van onze reis is een themanummer over 'Tangier - A city of migrants' samen te stellen, waarin we Franse en Arabische bijdragen publiceren met vertalingen in het Nederlands. Het themanummer (verwacht in juni 2019) zal gevuld worden met essays, verhalen en gedichten over de (literaire) veelkleurigheid van Tanger en werk van jonge fotografen uit de stad. Samen met Benali en Librairie Les Insolites organiseerde we een literaire avond met 'open mic', waar we discusseerden over de veranderende stad, de opkomst van het kapitaal, nieuwe immigranten, en de blijvende aantrekkingskracht van de stad. 'Tangier is an addiction,' zoals een schrijver het verwoordde."

Tijdens de 'open mic' avond in Tanger ging het over de aantrekkingskracht van deze stad.

Literaire ontmoetingen in een fascinerende stad 

"We hebben Tanger inderdaad ontdekt als een fascinerende stad. Een medina met een doolhof aan steegjes, straatverkopers, zwerfkatjes, bars en kleine keukentjes waar je de locale specialiteiten kunt kopen. Een opgeknapte boulevard met chique cafees met Europese prijzen. En daartussendoor literaire ontmoetingen: een poetry reading in een (prachtige!) huiskamer van een Franse dichter; een rondleiding door 'zijn Tanger' van een kunstenaar uit Rabat die ons het mooiste uitzicht over de stad toonde en kikkerwerten in een steegje liet proeven; en werk bekijken van een jonge fotograaf in grand cafe Paris tussen de rokende en thee-drinkende mannen."

Een stad leren kennen door literatuur

"Mijn fascinatie voor literatuur bracht mij al meermalen voor Primo Levi (onderwerp van mijn promotiestudie) in Turijn en nu met Liter in Tanger. Het blijft bijzonder hoe je door de literatuur een stad en haar mensen leert kennen op manieren die voor een toerist verborgen blijven: complex, veranderlijk en met aandacht voor het dagelijkse leven. Een reden om te blijven lezen! Maar nu eerst naar buiten voor een muntthee in de zon."

Joyce en Christely zijn in Tanger tot 22 december. Volg hun werk voor Liter via hun Facebookpagina.

Joyce Rondaij is nog tot zaterdag in Tanger.