Home/Onderwijs/Masters van de PThU/Master Predikant

De predikantsmaster bereidt je voor op het werken in de kerk van vandaag. Aan de ene kant is er door de jaren heen weinig veranderd: predikanten blijven preken en geven nog steeds pastorale zorg. Toch is elke gemeente anders en verandert de wereld waarin wij kerk zijn voortdurend. Predikanten werken in traditionele gemeenten, maar ook op pioniersplekken. Ze starten nieuwe dingen op, maar moeten ook met kerksluitingen omgaan.

Wat je kunt verwachten

Met de master gemeentepredikant of predikantschap krijg je in drie jaar een academische opleiding tot predikant. De gereedschappen die je krijgt bij de PThU zorgen ervoor dat je zelfstandig en creatief je vak kunt uitoefenen. De opleiding sluit aan op de huidige veranderende samenleving en cultuur en helpt je succesvol te navigeren in je toekomstige gemeente(s).  

Ambtsopleiding PKN

Als je predikant wil worden in de Protestantse Kerk in Nederland, volg je een van de driejarige predikantsopleidingen van de PThU. De PThU is namelijk de ambtsopleiding van de PKN. We bieden die opleidingen aan in Amsterdam en Groningen.

Opleiding tot predikant in Amsterdam of in Groningen, wat zijn de verschillen?

Amsterdam en Groningen hebben allebei een eigen studieprogramma en je krijgt bij beide opleidingen andere docenten.

Master Gemeentepredikant Amsterdam

De PThU heeft een eigen vleugel binnen het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. De faculteit is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met een wandeling van minder dan 10 minuten sta je al op het perron van station Amsterdam-Zuid.

Master Predikantschap Groningen

In Groningen zit het gebouw van de PThU in de binnenstad, op loopafstand van de Rijksuniversiteit. Groningen is een gezellige en bruisende studentenstad en is goed te bereiken met het OV vanuit de grote steden in het noorden van het land.

Specialiseren tot geestelijk verzorger

Binnen de master predikantschap Groningen heb je ook de mogelijkheid om je te specialiseren tot geestelijk verzorger.

Thelma Schoon
Thelma Schoon, masterstudent:

“Ik noem mijn studie vaak ‘het snelkookpannetje’. De drie jaar studie inclusief de stage van anderhalf jaar geven je de mogelijkheid jezelf helemaal onder te dompelen in de theologie en je te ontwikkelen in jouw rol als toekomstig predikant. Zelf vind ik die constante verbinding tussen theorie en praktijk heel fijn. Wat je bijvoorbeeld in de collegebanken leert over pastoraat, kan je de week erop meteen proberen toe te passen in een echt gesprek."