Master Predikant

Je wilt predikant worden omdat je er wilt zijn voor mensen met geloofsvragen. Of omdat je gelooft dat de kerk in deze wereld nog steeds iets te zeggen heeft. Wat je motivatie ook is, als predikant heb je een sterke innerlijke overtuiging en doorleefde spiritualiteit nodig. In een wereld waarin kerk-zijn steeds verandert, zijn mensen zoals jij onmisbaar. Mensen die inspirerend en vertrouwenwekkend op kunnen treden. Mensen die gemeenteleden kunnen motiveren en het evangelie hoog houden. In de opleiding werken we op academisch niveau aan dat bewustzijn, de geestelijke houding die daarbij hoort en de theologische reflectie die daarvoor nodig is.

Studie in het kort:
Master
3 jaar
Voltijd en deeltijd
Studie in het kort:
Locatie
Amsterdam en Groningen
Graad
Master of Arts
Duur
3 jaar (180 ECTS)
Studievorm
Voltijd en deeltijd
Voertaal
Nederlands (66%), Engels (34%)
Startdatum
September
Aanmelddatum
1 mei
CROHO-code
60261 (MA Predikantschap) - Groningen, 66122 (MA Gemeentepredikant) - Amsterdam
Afstudeerrichting
Gemeentepredikant of Predikant-Geestelijk verzorger
Profielen
Ethics of Dignity, Thinking God Interculturally, Living Texts, Missional Communities
Specialisaties
Bijbelwetenschappen, Kerkgeschiedenis, Ethiek, Theologiegeschiedenis, Interculturele Theologie, Godsdienstwijsbegeerte, Geestelijke zorg en Geloofsgemeenschappen

Wat je kunt verwachten

Met de master gemeentepredikant of predikantschap krijg je in drie jaar een academische opleiding tot predikant. De master bereidt je voor op het werken in traditionele gemeenten, maar ook op pioniersplekken. Op het opstarten van nieuwe dingen, maar ook op het omgaan met kerksluitingen. De gereedschappen die je krijgt bij de PThU zorgen ervoor dat je zelfstandig en creatief je vak kunt uitoefenen. Zo kun je succesvol navigeren in je toekomstige gemeente(s). Je kunt de master volgen in Amsterdam of Groningen, in voltijd of deeltijd.   

Theologie, wat kun je ermee? De dominee
 • Studieprogramma Amsterdam

  De opleiding tot predikant duurt drie jaar en heeft een studielast van 180 ECTS. Het studieprogramma ziet er in het kort zo uit:

  • Jaar 1: Je verkent het werkveld in relatie tot de theologische disciplines.
  • Jaar 2: Je verdiept je wetenschappelijk in de theologische disciplines.
  • Jaar 3: Je verbindt de theologische disciplines met jouw persoonlijke spiritualiteit.

  Je krijgt colleges op woensdag en vrijdag (voltijd) of alleen op vrijdag (deeltijd). Ook volg je cursussen van het Centrum voor Beroepsvorming en Spiritualiteit in Hydepark. Deze cursussen kunnen ook op andere dagen van de week plaatsvinden.

  Vanaf wanneer mag ik voorgaan in de kerk?

  Nadat je een bepaald aantal cursussen hebt afgerond die je voorbereiden op het preken, kun je via ons een preekconsent aanvragen bij de PKN. Vanaf dat moment mag je ook voorgaan in gemeenten. Dit kan dus al tijdens de opleiding, zodat je ervaring opdoet in verschillende kerkelijke contexten.

 • Studieprogramma Groningen

  Je volgt de master predikantschap in Groningen samen met studenten die hebben gekozen voor de route Predikant-Geestelijk Verzorger. Ook volg je in het eerste jaar een aantal vakken samen met studenten van de eenjarige Master of Theology. Je krijgt colleges op woensdag en vrijdag (voltijd) of alleen op vrijdag (deeltijd). Ook volg je cursussen van het Centrum voor Beroepsvorming en Spiritualiteit in Hydepark. Deze cursussen kunnen ook op andere dagen van de week plaatsvinden.  

  Eerste semester

  Het eerste semester legt de basis voor de master. Na de cursus ‘Roeping en Beroep’ die je met alle nieuwe masterstudenten van beide PThU-vestigingen volgt op 'Nieuw Hydepark' in Doorn staan er interdisciplinaire cursussen op het rooster. Deze Engelstalige entree-cursussen worden vanuit de drie onderzoeksgroepen van de PThU aangeboden en je volgt ze samen met de studenten die in het eenjarige programma van de Master of Theology studeren.

  Beroepsvoorbereidend traject

  Vanaf het tweede semester volg je een aaneengesloten beroepsvoorbereidend traject van anderhalf jaar (drie semesters) waarin sprake is van een voortdurende wisselwerking tussen theorie en praktijk (stage). Hierin maak je kennis met alle facetten van het werk als predikant. Je voert je eerste pastorale gesprekken en gaat voor in kerkdiensten. Je leert een context analyseren, geeft catechisatie en leidt bijeenkomsten rond ethische of andere relevante thema’s. Tegelijk krijg je colleges zoals antropologie, leren geloven, vieren en preken, interculturele theologie en kerkrecht.

  Vrije ruimte en specialisatie

  In het derde jaar van de opleiding heb je vrije ruimte en gelegenheid tot specialisatie. De vrije ruimte (30 ECTS) kun je op verschillende manieren vullen. Je kunt bijvoorbeeld in het buitenland studeren of het researchprogramma volgen. Ook kun je een profiel kiezen om je vrije ruimte mee te vullen. In je specialisatie kun je je verder verdiepen in een van de profielen of een andere richting opgaan. De specialisatie (ook 30 ECTS) bestaat uit een cursus methodologie, een specialisatiecursus en een literatuurpakket.

  Afstuderen

  Je sluit de studie af met het schrijven van een masterthesis. Tijdens dit laatste jaar volg je opnieuw onderwijs met studenten van de eenjarige master.

  Vanaf wanneer mag ik voorgaan in de kerk?

  Nadat je een bepaald aantal cursussen hebt afgerond die je voorbereiden op het preken, kun je via ons een preekconsent aanvragen bij de PKN. Vanaf dat moment mag je ook voorgaan in gemeenten. Dit kan dus al tijdens de opleiding, zodat je ervaring opdoet in verschillende kerkelijke contexten.

 • Inschrijven

  Let op: inschrijven doe je vóór 1 mei van het jaar dat je je studie wilt beginnen. 

  • Klik op de knop 'Inschrijven'. Studielink opent in een nieuw tabblad. Daar log je in met je DigiD. 
  • Klik op ‘Opleidingen’.
  • Ga dan naar ‘Nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen’.
  • Kies bij ‘Onderwijsinstelling’ voor ‘Protestantse Theologische Universiteit’.
  • Kies je studie:
   • Voor Amsterdam: 'M GEMEENTEPREDIKANT AMSTERDAM'
   • Voor Groningen: ‘M PREDIKANTSCHAP, ROUTE GEMEENTEPREDIKANT GRONINGEN’.
  • Volg hierna de stappen die Studielink aangeeft.
  • Klaar met aanmelden in Studielink? Ga naar het formulier 'Verzoek tot toelating masteropleiding PThU' en vul het in. Kies in het selectiemenu voor:
   • In Amsterdam: 'Master Gemeentepredikant (Amsterdam)'.
   • In Groningen: 'Master Predikantschap - afstudeerrichting Gemeentepredikant (Groningen)'.
  • Na verzending van het Verzoek tot toelating is je aanmelding compleet. Je krijgt dan binnen zes weken bericht over het vervolg. Vergeet ook niet om je (opnieuw) in te schrijven in het Kerkelijk Album als je predikant wilt worden.
 • Toelatingseisen

  Om te kunnen instromen in de predikantsmaster, moet je voldoen aan een van de volgende toelatingseisen:

  • Je hebt een bachelordiploma Theologie op universitair niveau.
  • Je hebt een bachelordiploma op universitair niveau of een hbo-bachelordiploma Theologie, en hebt op een aantal gebieden voldoende vaardigheid, zoals kennis van Hebreeuws en Grieks.

  Als je bepaalde vaardigheden niet hebt, kun je hier eventueel eerst een premaster voor volgen.

 • Kosten

  Het collegegeld voor het academisch jaar 2021-2022 is € 2.168 als je inwoner bent van de EU, EEA, Turkije of Suriname. Inwoners van andere landen betalen € 2.996. Je kunt kiezen voor een van de volgende opties voor betalingen:

  • Betaal het volledige collegegeld bij de start van het academisch jaar.
  • Betaal het collegegeld in tien maandelijkse betalingen.
 • Tegemoetkoming studiekosten

  Heb je (tijdelijk) financiële ondersteuning nodig? Er zijn verschillende fondsen en subsidies waarvan je misschien gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld:

  • als er sprake is van ziekte, functiestoornis, zwangerschap of bijzondere familieomstandigheden
  • als je studievertraging oploopt door bestuurswerkzaamheden
  • als je een late roeping tot predikant hebt
  • als je een deel van je studie wilt volgen in het buitenland
 • Inschrijven in Kerkelijk Album

  Wil je na je studie predikant worden in de PKN? Dan moet je je inschrijven in het Kerkelijk Album van de PKN. Daarmee maak je kenbaar dat je predikant in een gemeente of een zorginstelling wilt worden, of dat je die mogelijkheid open wilt houden. De PThU verzorgt deze inschrijvingen voor de PKN. Je schrijft je jaarlijks opnieuw in.

 • Over de PThU

  Als je predikant wil worden in de Protestantse Kerk in Nederland, volg je een van de driejarige predikantsopleidingen van de PThU. De PThU is namelijk de ambtsopleiding van de PKN. De PKN is een breed kerkgenootschap en dat zie je ook terug in de opleiding. Bij ons staan hoogleraren vrijzinnige dogmatiek naast hoogleraren gereformeerde geschiedenis. Ook in de studenten is die veelzijdigheid terug te zien. Dat levert verrijkende gesprekken op tijdens je studie. Gesprekken waarin je je eigen positie leert (her)kennen en innemen.

  Master Gemeentepredikant Amsterdam

  De PThU heeft een eigen vleugel binnen het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. De faculteit is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met een wandeling van minder dan 10 minuten sta je al op het perron van station Amsterdam-Zuid.

  Master Predikantschap Groningen

  In Groningen zit het gebouw van de PThU in de binnenstad, op loopafstand van de Rijksuniversiteit. Groningen is een gezellige en bruisende studentenstad en is goed te bereiken met het OV vanuit de grote steden in het noorden van het land.

 • Covid-19 en studeren bij de PThU

  Zoals de meeste universiteiten biedt de PThU haar colleges op het moment vooral online aan, om onze studenten en ons personeel te beschermen tegen Covid-19. Vanaf september hopen we de colleges weer (deels) op locatie te kunnen aanbieden. Dat doen we alleen wanneer dat verantwoord is en de coronamaatregelen er ruimte voor bieden. 

  Om op locatie les te kunnen geven, hebben we afspraken gemaakt met kerkgebouwen in Amsterdam en Groningen. Daar kunnen we samen college volgen, terwijl we toch een veilige 1,5 meter afstand kunnen bewaren. We bieden daarbij ook altijd alternatieve mogelijkheden voor een college aan studenten met een kwetsbare gezondheid of studenten die door quarantaineregels niet mogen reizen. 

  Om te bepalen of college op locatie kan, volgen we de adviezen van de overheid, het RIVM en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). We informeren studenten via onze wekelijkse nieuwsbrief waar colleges plaatsvinden. 

  Bij al ons onderwijs op afstand staan we voor onze studenten klaar. Zo kunnen studenten boeken blijven lenen van onze bibliotheek. Zij krijgen die dan thuisgestuurd. Daarnaast kun je als student gemakkelijk een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met de studieadviseurs en academiepastor.

 • Na je studie

  Aan het werk

  Als afgestudeerd theoloog en predikant kun je na je studie aan de slag als gemeentepredikant of predikant-geestelijk verzorger, maar ook als onderzoeker of missionair-diaconaal pionier. Kijk eens wat reliwerk.nl te bieden heeft. Of bekijk de vacatures van de Protestantse Kerk.

  Verder studeren

  Ben je na het behalen van je masterdiploma nog niet uitgestudeerd? Denk dan ook eens aan een promotietraject bij de PThU. Of de lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen of Vrije Universiteit Amsterdam. In de meeste gevallen stroom je drempelloos door.

Vragen? Stel ze aan de studieadviseur

 • Annemarie Goosens
  Studieadviseur Amsterdam
 • Mirjam Nederveen
  Studieadviseur Groningen
 • "De kleinschaligheid en de hoge kwaliteit van het onderwijs op de PThU helpen om een prachtige voedingsbodem te bieden voor je werk als predikant, waar ruimte is voor reflectie, persoonlijke ontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau."
  Mark de Jager
  Alumnus

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.