Home/Onderwijs/Masters van de PThU/master-predikant

Je wilt predikant worden omdat je er wilt zijn voor mensen met geloofsvragen. Of omdat je gelooft dat de kerk in deze wereld nog steeds iets te zeggen heeft. Wat je motivatie ook is, als predikant heb je een sterke innerlijke overtuiging en doorleefde spiritualiteit nodig. In een wereld waarin kerk-zijn steeds verandert, zijn mensen zoals jij onmisbaar. Mensen die inspirerend en vertrouwenwekkend op kunnen treden. Mensen die gemeenteleden kunnen motiveren en het evangelie hoog houden. In de opleiding werken we op academisch niveau aan dat bewustzijn, de geestelijke houding die daarbij hoort en de theologische reflectie die daarvoor nodig is.

Wat je kunt verwachten

Met de master gemeentepredikant of predikantschap krijg je in drie jaar een academische opleiding tot predikant. De master bereidt je voor op het werken in traditionele gemeenten, maar ook op pioniersplekken. Op het opstarten van nieuwe dingen, maar ook op het omgaan met kerksluitingen. De gereedschappen die je krijgt bij de PThU zorgen ervoor dat je zelfstandig en creatief je vak kunt uitoefenen. Zo kun je succesvol navigeren in je toekomstige gemeente(s). Je kunt de master volgen in Amsterdam of Groningen, in voltijd of deeltijd.   

Heb je (last-minute) vragen?
Stel je vraag

Wil je meer weten? Of weten of deze studie iets voor jou is? Of weten of de studie past binnen jouw persoonlijke situatie? Onze studieadviseurs beantwoorden graag je vragen.

Onze studieadviseurs
Annemarie Goosens MSc
Studieadviseur Amsterdam
j.m.goosens@pthu.nl
mr. drs. Bastiaan Kobes
Studieadviseur Groningen
b.j.kobes@pthu.nl
Thelma Schoon
Thelma Schoon, masterstudent:

“Ik noem mijn studie vaak ‘het snelkookpannetje’. De drie jaar studie inclusief de stage van anderhalf jaar geven je de mogelijkheid jezelf helemaal onder te dompelen in de theologie en je te ontwikkelen in jouw rol als toekomstig predikant. Zelf vind ik die constante verbinding tussen theorie en praktijk heel fijn. Wat je bijvoorbeeld in de collegebanken leert over pastoraat, kan je de week erop meteen proberen toe te passen in een echt gesprek."

Predikantsmaster in het kort

Graad

Master of Arts

Duur

3 jaar (180 ECTS)

Programma variant

Voltijd en deeltijd

Voertaal

Nederlands (66%)
Engels (34%)

Startdatum

september

Aanmelddatum

1 mei

CROHO code

60261 (MA Predikantschap) - Groningen
66122 (MA Gemeentepredikant) - Amsterdam

Afstudeerrichting  

Gemeentepredikant of Predikant-Geestelijk verzorger  

Profielen

Ethics of Dignity, Thinking God Interculturally, Living Texts, Missional Communities  

Specialisaties

Bijbelwetenschappen, Kerkgeschiedenis, Ethiek, Theologiegeschiedenis, Interculturele Theologie, Godsdienstwijsbegeerte, Geestelijke zorg en Geloofsgemeenschappen