Lezing: De Judensau. Oude wortels van een antisemitisch concept

13 juni 2024 17:00 - 19:00

De zogenaamde Judensau is het bekendste en meest voorkomende anti-joodse motief in de Duitstalige landen in de dertiende tot zestiende eeuw. Op 13 juni geeft prof. dr. Lieve Teugels hierover een lezing in Salzburg, Duitsland. De (Engelstalige) lezing is online bij te wonen.

Beeld: Wikimedia Commons

Over de lezing

De Judensau is te vinden op stenen reliëfs, in houtsnijwerk, op kerken en openbare gebouwen en later in gedrukte werken. Het effect van deze beeldspraak, die Joden met varkens identificeert, is helaas niet gestopt met de Middeleeuwen. Het publiekelijk tonen van dergelijke afbeeldingen is nu verboden, of, wanneer ze op oude gebouwen worden aangetroffen, vergezeld van historische informatie. Toch blijft het anti-joodse gebruik van het varken bestaan, verborgen en minder verborgen, vooral vandaag de dag, nu het antisemitisme levendiger is dan ooit. Deze lezing richt zich op de oorsprong van het Judensau-beeld, en vergelijkbare motieven, in Bijbelse, oud-christelijke en oud-joodse bronnen, en hun Wirkungsgeschichte in de Middeleeuwen tot vandaag.

Deelnemen

De lezing vindt plaats in Salzburg, maar u kunt de lezing ook online bijwonen via Teams. Gebruik hiervoor de knop hierna (de vergaderlink is actief op de dag van de lezing). Meer informatie over de fysieke bijeenkomst vindt u via de knop 'aanmelden'. 

Prof. dr. Lieve Teugels houdt deze lezing in het kader van haar Marko Feingold Distinguished Fellowship aan de Paris Lodron Universität Salzburg.