Opening Academisch Jaar 2020-2021

2 september 2020

Aan het begint van het collegejaar 2020-2021 opent de PThU het jaar met een feestelijke bijeenkomst in de Martinikerk in Groningen. Ere-doctor Beatrice de Graaf geeft tijdens een lezing een inkijkje in haar nieuwe boek Radicale Verlossing. Er is ruimte voor maximaal 100 deelnemers tijdens het evenement. De opening is live te bekijken via YouTube.

Volg ons vandaag live vanaf 11.30 uur

Inhoud van het programma

Ere-doctor Beatrice de Graaf geeft tijdens een lezing een inkijkje in haar nieuwe boek Radicale Verlossing. De winnaars van de student en docent van het jaar verkiezing worden bekend gemaakt. En in het mini-symposium 'Theologie in crisistijd' zullen enkele theologen van de PThU zich buigen over de gevolgen van de coronacrisis. Zij zullen stilstaan bij de vraag voor welke maatschappelijke vragen een crisis en in het concrete geval de coronacrisis de samenleving stelt en hoe de theologie woorden kan geven aan deze problemen en vraagstukken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zal vervolgens vanuit bestuurlijk en maatschappelijk perspectief reageren. Theoloog en presentator Jacobine Geel leidt het gesprek. Het evenement is live te volgen via YouTube.

Symposium 'Theologie in crisistijd'

Tijdens dit openingssymposium van het academisch jaar 2020-21 ligt de focus op de thema’s maakbaarheid, solidariteit & gelijkheid en intermenselijke nabijheid. Pasklare antwoorden kunnen we niet altijd vinden maar we gaan wel op zoek naar diepere vragen, gevoelens en angsten en redenen tot hoop. Zo hopen we te leren van de crisis en nieuwe wegen te vinden.

Maakbaarheid - door prof. dr. Heleen Zorgdrager

De crisis laat scherp zien dat we nog veel niet weten. Dat er een grens is aan hoe we alles naar onze hand kunnen zetten. Er is desillusie ontstaan over de maakbaarheid van het leven. Moeten we het niet weer eens over de gegevenheid van het leven hebben?

Solidariteit - door prof. dr. Theo Boer

Aanvankelijk was er veel solidariteit te bespeuren. We liepen immers allemaal gevaar. Maar nu we weten dat jongeren vrijwel geen risico lopen en juist ouderen wel, lijkt een deel van die solidariteit te zijn verdwenen. Voor veel mensen is in financieel en sociaal opzicht de grens bereikt van wat die solidariteit mag kosten. Morele vragen worden steeds zichtbaarder en urgenter: hoe gaan we om met mensen met een kwetsbare gezondheid? Wie heeft er voorrang op de ic?

Nabijheid - door dr. Erica Meijers

Nabijheid is een kernthema in zowel pastoraat als diaconaat. Een crisis zet nabijheid onder druk. Hoe verhouden afstand en nabijheid zich tot elkaar? En wat betekent nabijheid in de discussie over racisme, een onderwerp dat nu ook volop in de belangstelling staat.

Praktische informatie

Locatie: Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen
Tijd: Het programma duurt van 11.30 - 14.00 uur. De inloop vindt plaats vanaf 11.00 uur.  Iedere bezoeker ontvangt een tijdslot voor de inloop.
Deelnemen en aanmelden: Vanwege de huidige regelgeving is deelname alleen mogelijk na aanmelding vooraf. Aanmelden is mogelijk via het onderstaande formulier. Uw aanmelding is pas definitief als u van ons een bevestiging hebt ontvangen met daarin uw tijdslot en specifieke informatie over uw deelname en de gezondheidscheck. 

Er is plaats voor maximaal 100 deelnemers. Wij vinden het belangrijk dat er studenten zijn en daarom krijgen zij voorrang bij de aanmelding. 

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.