Voor vertrek

Wat moet je allemaal geregeld hebben voordat je vertrekt, als je in het buitenland gaat studeren? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Huisvesting

Het is van belang dat je huisvesting regelt voor tijdens je verblijf in het buitenland. Normaal gesproken ontvang je informatie hierover via de gastinstelling en/of de international officer van de PThU. Je blijft echter zelf verantwoordelijk om dit goed te regelen. Ondertussen kun je je eigen kamer wellicht onderverhuren. Dat kan bijvoorbeeld door een advertentie te plaatsen op de website van Housing Anywhere.

Inschrijving

Tijdens je studie in het buitenland moet je ingeschreven blijven staan bij de PThU. Ook moet je je gewoon weer herinschrijven voor het nieuwe studiejaar aan de PThU, ook als je in het buitenland verblijft.

Reisdocumenten

Ga tijdig na welke documenten er verplicht zijn voor je reis. Je hebt in ieder geval een geldig paspoort nodig, maar in veel gevallen ook een visum. Boek ook tijdig je vliegticket als je verder weg gaat.

Verzekering

De PThU raadt je aan een uitgebreide verzekering af te sluiten voor je reis en verblijf in het buitenland. Daarbij valt te denken aan medische kosten, inboedelschade, ongevallen, rechtshulp, aansprakelijkheid en verlies van bagage. Deze verzekering wordt onder andere aangeboden door InsureToStudy, AON Consulting en IPS/Meeùs Assurantiën BV.

Taalcursus

Als je via het Erasmus+ programma naar het buitenland gaat, dan krijg je gratis online linguïstische steun (OLS) aangeboden. De international officer zal je de logingegevens verschaffen. OLS bestaat uit een niveautest en online taalcursussen. Als je buiten het Erasmus+ programma om naar het buitenland gaat, dan is het je eigen verantwoordelijkheid om de taal van het land en de onderwijstaal op te frissen of bij te spijkeren.

Vaccinaties

Ga voor informatie over eventuele vaccinaties naar de GGD-locatie bij jou in de buurt.

Vergoeding OV

Je kunt een vergoeding krijgen voor je OV-studentenkaart, omdat je hiervan tijdens je verblijf in het buitenland geen gebruik kunt maken.

Reisadviezen en registratie BuZa

Het is verstandig voor je reis de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Ook kun je je vooraf registreren bij het Ministerie, zodat de ambassade of het consulaat je ook kan benaderen mocht er een calamiteit plaatsvinden.In geval van nood kun je 24 uur per dag contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud/24-7-bz-contact-center.

Betalen in het buitenland

Het is verstandig vooraf bij je bank te melden dat je een periode in het buitenland zult studeren en je bankpas en eventuele creditcard te activeren voor het land of de regio van bestemming. 

Belangrijke documenten

We raden je aan kopieën van officiële documenten en de belangrijkste contactgegevens mee te nemen:

  • paspoort
  • telefoonnummers van contactpersonen bij gastinstelling, ambassade of consulaat, verzekeraars en banken
  • contactgegevens van de thuisinstelling en familie
  • bloedgroep en andere medische gegevens

Cultuur

Probeer je voordat je naar het land van bestemming gaat te verdiepen in de cultuur.