Home/actueel/PThU nieuws/Publicatie onderzoek rituele optredens in het publieke domein
20 september 2017

Publicatie onderzoek rituele optredens in het publieke domein

In The Journal of Contemporary Religion, een van de internationale toptijdschriften op het gebied van religie, is van de hand van Dr. Mirella Klomp en Dr. Marten van der Meulen het artikel 'The Passion as ludic practice—understanding public ritual performances in late modern society: a case study from the Netherlands' verschenen.

Nederlanders spelen met hun (a-)religieuze identiteit. Evenementen als The Passion zijn een speelse manier voor mensen om zich 'veilig' in te laten met het christelijke verhaal: in de digitale mediacultuur waarin we leven, prikkelen ze het menselijk vermogen om met het heilige om te gaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het artikel.

De resultaten van het onderzoek spreken het secularisatieverhaal tegen, niet door te zeggen dat The Passion een religieus evenement is, maar door aan te tonen dat (en hoe) Nederlanders in het publieke domein met het christelijke verhaal spelen. De notie “spel” verklaart waarom mensen achter het kruis van Jezus aan swipen op hun iPad, dat er op Twitter veel grappen over The Passion gemaakt worden en dat de makers zich in teksten en enscenering van de nodige humor bedienen. Dat mensen spelen met religie en zo een religieuze identiteit "uitproberen" (zoals ze in een kledingzaak voor de spiegel een nieuwe outfit uitproberen) verheldert de paradox dat in een ‘geseculariseerd’ land een ritueel over het lijden en sterven van Jezus zo populair is. 

De online publicatie is hier (gratis) te lezen. 

In het Nederlands Dagblad verscheen naar aanleiding van het onderzoek het artikel 'The Passion laat je spelen met religie' (20 september).
In Trouw verscheen 'Waar komt het succes van The Passion vandaan?' (26 september).
Het interview dat Mirella Klomp gaf op Groot Nieuws Radio (20 september) is hier terug te luisteren.