Opening academisch jaar '23-'24: De herontdekking van de hel

1 september 2023

Op 1 september 2023 opent de PThU het academisch jaar 2023-2024 met een symposium over de hel. Onder het motto 'Uitgeblust of opgestookt. De herontdekking van de hel' gaat PThU-hoogleraar dogmatiek Arnold Huijgen het gesprek aan auteur Arnon Grunberg, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe, muziekartiest Broeder Dieleman en kunstkenner en conservator Ikonenmuseum Kampen Liesbeth van Es.

Foto: Duccio di Buoninsegna, publiek domein {PD-US}

De kerk is vol. U kunt helaas niet meer aanmelden.Thema

In de samenleving is de hel terug van weggeweest. Volgens VN-topman Guterres is de wereld hard op weg naar de ‘klimaathel’, en ook de oorlog in Oekraïne en het moderne leven zelf worden in termen van ‘hel’ omschreven. Traditioneel zijn kerk en theologie leveranciers van hel en verdoemenis, maar daar bestaat grote verlegenheid rondom dit thema. De vraag is urgent, of de theologie met nieuwe manieren om over de hel te spreken, de samenleving kan helpen de ellende voluit onder ogen te zien en wellicht hoop te bieden en alternatieven te schetsen. Hoe over de hel gedacht wordt, raakt niet alleen aan de omgang met (persoonlijke en collectieve) schuld, maar ook aan zelfverstaan en identiteit. 
Prof. dr. Arnold Huijgen gaat tijdens het symposium over deze hel in gesprek met wetenschappers en kunstenaars van binnen en buiten de kerk. Tijdens de opening spreekt hij vervolgens de rede uit waarmee hij zijn leerstoel aan de PThU aanvaardt.

Sprekers

Broeder Dieleman is de alter ego van Tonnie Dieleman, muzikant en beeldend kunstenaar uit Zeeland. Hij speelt banjo en zingt liederen in Zeeuws-Vlaams dialect. In zijn muziek laat hij zich inspireren door zijn geboortegrond, door het landschap en de natuur van Zeeland en door zijn jeugd in de kerkbanken. Deze zomer presenteerde hij het album 'O mijn ziel...', een album vol overgave en berusting.

Arnon Grunberg is een Nederlandse literaire schrijver. De gruwelen van de holocaust en de plicht om je te verhouden tot het lijden van de ander zijn een terugkerend thema in zijn werk. Hij is sinds 2014 lid van de Akademie van Kunsten. Tot de vele prijzen die aan hem zijn toegekend behoren de P.C. Hooft-prijs en de Johannes Vermeerprijs, beide in 2022.

Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. 'Met Liefde in tijden van eenzaamheid' (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. 'Het einde van de psychotherapie' (2009), 'Identiteit' (2012), 'Autoriteit' (2015) en 'Intimiteit' (2018) bereikten eveneens een groot internationaal lezerspubliek. In 2023 verscheen 'Onbehagen'.

Liesbeth van Es studeerde harp, muziektherapie (ArtEZ) en theologie /religiewetenschappen (RuG). Ze is conservator bij het Ikonenmuseum Kampen en bij Museum Helmantel waar ze niet alleen werkt met de collectie schilderijen van Helmantel, maar ook met de uitgebreide collectie Nederlandse beeldende kunst en de collectie middeleeuwse objecten en (archeologische) gebruiksvoorwerpen

Programma

  • Ontvangst met koffie en thee
  • Symposium met Arnon GrunbergPaul Verhaeghe, Liesbeth van Es en Broeder Dieleman
  • Lunch
  • Symposium (deel 2)
  • Pauze
  • Opening academisch jaar
  • Rede prof. dr. Arnold Huijgen
  • Toespraak prof. dr. Maarten Wisse
  • Viering met ds. Marco Batenburg en ds. Jasja Nottelman
  • Receptie

Praktische informatie

Het symposium en de opening van het academische jaar vinden plaats in de Nicolaïkerk in Utrecht.  
Aanvangstijd symposium: 11.30 uur  (ontvangst vanaf 11.00 uur)
Aanvangstijd academische plechtigheid: 15.00 uur (inloop vanaf 14.40 uur)
Aanvangstijd receptie: 17.00 uur


Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De kerk is vol.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.