Opening academisch jaar '23-'24: De herontdekking van de hel

1 september 2023

Op 1 september 2023 opent de PThU het academisch jaar 2023-2024 met een symposium over de hel. Onder het motto 'Uitgeblust of opgestookt, de herontdekking van de hel' gaat PThU-hoogleraar dogmatiek Arnold Huijgen het gesprek aan met wetenschappers en kunstenaars van binnen en buiten de kerk.

Foto: publiek domein {PD-US}


Thema

In de samenleving is de hel terug van weggeweest. Volgens VN-topman Guterres is de wereld hard op weg naar de ‘klimaathel’, en ook de oorlog in Oekraïne en het moderne leven zelf worden in termen van ‘hel’ omschreven. Traditioneel zijn kerk en theologie leveranciers van hel en verdoemenis, maar daar bestaat grote verlegenheid rondom dit thema. De vraag is urgent, of de theologie met nieuwe manieren om over de hel te spreken, de samenleving kan helpen de ellende voluit onder ogen te zien en wellicht hoop te bieden en alternatieven te schetsen. Hoe over de hel gedacht wordt, raakt niet alleen aan de omgang met (persoonlijke en collectieve) schuld, maar ook aan zelfverstaan en identiteit. 
Prof. dr. Arnold Huijgen gaat tijdens het symposium over deze hel in gesprek met wetenschappers en kunstenaars van binnen en buiten de kerk. Tijdens de opening spreekt hij vervolgens de rede uit waarmee hij zijn leerstoel aan de PThU aanvaardt.

Programma

Globaal ziet het programma er als volgt uit. Binnenkort volgt er meer informatie.

  • Ontvangst met koffie en thee
  • Symposium met sprekers en kunstzinnige intermezzo's
  • Lunch
  • Symposium (deel 2)
  • Pauze
  • Opening academisch jaar
  • Toespraak prof. dr. Maarten Wisse
  • Rede prof. dr. Arnold Huijgen
  • Viering
  • Receptie

Praktische informatie

Het symposium en de opening van het academische jaar vinden plaats in de Nicolaïkerk in Utrecht.  
Aanvangstijd symposium: 11.30 uur  (ontvangst vanaf 11.00 uur)
Aanvangstijd academische plechtigheid: 15.00 uur (inloop vanaf 14.40 uur)
Aanvangstijd receptie: 17.00 uur

Aanmelden is noodzakelijk in verband met de catering. U bent van harte welkom!

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.