Dom Hélder Câmaralezing 2022: de Bijbel in de oorlog

3 november 2022 19:30

Oekraïense kerken zoeken hun weg door de crisis van de Russische invasie van hun land in gesprek met de Bijbel. Welke stemmen uit de Schrift inspireren daarbij tot hoop en volharding, welke teksten geven woorden aan woede en verdriet? De Dom Hélder Câmaralezing 2022 verkent dit thema met een lezing van de Oekraïense theoloog Fyodor Raychynets en verbindt het met de Nederlandse maatschappelijke en kerkelijke context. Krijgsmachtspredikant Hanna Nováková en de bijbelwetenschapper Klaas Spronk geven reacties.

Hoofdlezing: ‘De Bijbel in de oorlog: Een bijdrage uit Oekraïne’

De Dom Hélder Câmaralezing in contextuele Bijbelinterpretatie is genoemd naar de gelijknamige Braziliaans bevrijdingstheoloog en bisschop en verbindt jaarlijks de Bijbel en contexten buiten en binnen Nederland. Zo ontstaan er nieuwe perspectieven op zowel de Schrift als ook op deze contexten. De lezing wordt georganiseerd door het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie (PThU/VU) en mede gedragen door Kerk in Actie en het Arminiusinstituut.

Over de sprekers

Rev. Fyodor Raychynets is hoofd van de afdeling theologie van het Ukrainian Evangelical Theological Seminary in Kiev. Hij doet als theoloog uit de Baptistische traditie aan de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek naar het gebruik van de Schrift in de politieke conflicten in Oekraïne, vanaf de Maidanrevolutie van 2014 tot de oorlog nu. In zijn werk als theoloog en pastor staat hij op het snijvlak van kerk en maatschappij in Oekraïne.

Dr. Hannah Nováková is geestelijk verzorger (met remonstrantse zending) bij de krijgsmacht en als uit Tsjechië afkomstige theoloog en historica expert op het gebied van religie en conflict in Midden- en Oost-Europa. 

Prof. dr. Klaas Spronk is hoogleraar Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit en co-directeur van het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie. In zijn onderzoek is geweld in en op basis van de Bijbel een centraal thema. 

De avond is tweetalig (Engels en Nederlands), voor vertalingen van de lezingen wordt gezorgd. Ook het gesprek zal tweetalig gefaciliteerd worden.

Tijd en plaats

De deuren gaan open vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur begint de lezing. De bijeenkomst duurt tot 21.30 uur.

De bijeenkomst vindt plaats in de PThU-zaal (1E24) van de Protestantse Theologische Universiteit, Boelelaan 1105 in Amsterdam. 

Het is ook mogelijk de lezing online te volgen. Wanneer u dit wilt, kunt u dat bij aanmelding aangeven. Wij sturen u dan de Zoom-link toe voorafgaand aan de bijeenkomst.

De lezing is vrij toegankelijk.

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.