Promotie: Slenteren in de stad van de mens

16 juni 2022

Gerrit van Meijeren verdedigt zijn proefschrift Slenteren in de stad van de mens. Positie en betekenis van F.O. van Gennep als cultuurtheoloog vanuit zijn omgang met de literatuur, met het oog op het goede leven.

Over het onderzoek

Voor de theoloog F.O. (Ted) van Gennep (1926-90) behoorde het tot de opdracht van de praktische theologie zich buiten de muren van de kerk in de cultuur te begeven. Hij maakte daar zelf werk van in zijn beschouwingen over literatuur en in zijn essay ‘De terugkeer van de verloren Vader’. Van Meijeren beschouwt van Genneps aandacht voor literatuur als onderscheidend kenmerk van zijn cultuurtheologie. In de dissertatie Slenteren in de stad van de mens. De cultuurtheologie van F.O. van Gennep onderzoekt hij Van Genneps positie. Hoe voert hij het gesprek met literatuur? In hoeverre raakt een ‘ethische’ lezing van literatuur aan de praktijk van het goede leven? Van Meijeren schetst Van Genneps culturele biografie en analyseert diens gesprekken met Dostojewski, Tolstoj en andere auteurs. Hij plaatst Van Gennep binnen de theologische leestraditie van literatuur en brengt zijn werk en praktisch-theologische methode in gesprek met drie hedendaagse stemmen: Hans Boutellier, Erik Borgman en Oek de Jong.

Van Meijeren concludeert dat de praktisch-theologische aanpak van Van Gennep verrijkend is voor theologie en literatuur en urgente inzichten bevat voor de praktijk van het goede leven.

Over Gerrit van Meijeren

Gerrit van Meijeren (1965) studeerde Godgeleerdheid in Utrecht (1985-1990) en voltooide de hervormde kerkelijke opleiding in 1992. Van 1992-2010 was hij gemeentepredikant. Daarna was hij werkzaam als interim-predikant en predikant voor het beroepingswerk. Sinds 2018 is hij classispredikant van de Protestantse Classis Zuid-Holland Zuid.

Informatie

Datum: 16 juni 2022
Aanvangstijd: 12.45 uur
Locatie: Aula, Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5, Groningen

Promotor:  Prof. dr. H.P. de Roest, PThU
Co-promotor: Prof. dr. E.P.N.M. Borgman, Tilburg University

NU LIVE: promotie Gerrit van Meijeren

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.