Boekpresentatie Primo Levi na God

23 juni 2021 16:00 - 17:00

Op 23 juni presenteren Uitgeverij Verbum en dr. Joyce Rondaij het boek Primo Levi na God. Journalist Stevo Akkerman en auteur Arnon Grunberg zullen op het boek van Rondaij reageren.

Over Primo Levi na God. Verhalen van een nieuwe Bijbel

Hoe kun je schrijven over de mens en God na Auschwitz? Het ‘na’ in de titel verwijst naar het verlies dat Auschwitz veroorzaakte en de uitdaging die het betekende voor het denken over de mens en God, zowel in het werk van de Italiaans-Joodse scheikundige en schrijver Primo Levi, als in de theologie en filosofie. Het boek focust op drie thema’s: onrechtvaardig lijden, chaos en schepping, en goed en kwaad. Het toont aan hoe Levi schreef over de mens en God na Auschwitz, en hoe zijn representaties theologisch gelezen kunnen worden ‘na God’. Daarvoor brengt Rondaij Levi’s werk in gesprek met denkers als Richard Kearney, Emmanuel Levinas en Catherine Keller. Levi’s werk laat het belang zien van religieuze teksten om het verhaal van de mens te vertellen. Hij transformeert deze teksten, en geeft ze nieuwe betekenissen in nieuwe contexten. Hiermee zet hij de religieuze taal in voor een van de functies die zij altijd heeft gehad: betekenisverlening aan het zo complexe menselijk bestaan. 

Over de sprekers

Stevo Akkerman

Stevo Akkerman is journalist en columnist van Trouw. Hij schreef in 2017 een column over Primo Levi’s gedicht ‘Pesach’ en Rondaij’s onderzoek, naar aanleiding van de sterfdag van Levi. 

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg is schrijver en publiceerde ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding Bij ons in Auschwitz, waarin hij getuigenissen verzamelde van ‘morele getuigen’, waaronder Primo Levi.  

Portret Arnon Grunberg (foto Merlijn Doomernik)

Foto: Merlijn Doomernik

Joyce Rondaij

Joyce Rondaij promoveerde in 2020 op het proefschrift Primo Levi’s Afters. Reading Primo Levi Theologically after God. Ze houdt zich in haar onderzoek bezig met hoe literaire werken reflecteren op mens-zijn, in relatie tot de medemens en God, waarbij zij theologie, filosofie en literatuurwetenschappen combineert. 

Marcel Barnard
Prof. dr. Marcel Barnard, hoogleraar praktische theologie en liturgiewetenschapper aan de PThU, is de voorzitter van deze presentatie.


Praktische informatie

De boekpresentatie vindt online plaats via het platform Zoom. Als u zich aanmeldt, ontvangt u daags voor de presentatie een e-mail met daarin de link naar de zoomsessie.

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.