Barthianum 2021: Het Anselmus-moment. Met Barth op zoek naar inspiratie.

26 januari 2021 09:30

Het overkomt zelfs de grootste theologen: je raakt in een impasse. Wat doe je dan? Voor Karl Barth betekende het lezen van de middeleeuwse Anselmus een uitweg en een nieuw begin. Wat kunnen wij vandaag leren van de zoektocht van Barth?

Rond 1930 moest Karl Barth vaststellen dat hij in zijn theologische output in een impasse begon te geraken.  Zeker tien jaren lang had hij erop gehamerd dat theologen alleen maar menselijke woorden spreken, tenzij God zelf komt en het Woord neemt.  Maar nu begon hij te twijfelen. Heeft een theoloog geen enkele andere taak? Kan hij nooit iets bestendigs vertellen over wat God te zeggen heeft aan de hand van wat er in het Woord gebleken is? Kan een theoloog op een houdbare manier inhoudelijk over God spreken?

Dat was wat hij wilde, maar hoe dat was hem niet duidelijk. Na omwegen langs Luther en Augustinus besloot Barth zich in 1930 in het hol van de leeuw te wagen en te rade te gaan bij de aartsvader van de scholastieke theologie: Anselmus van Canterbury. En uitgerekend bij deze middeleeuwer vond hij duidelijkheid over de weg die hij kon gaan. Uit deze zoektocht ontstond het werk Fides quaerens intellectum. Anselms Beweis der Existenz Gottes im Zusammenhang seines theologischen Programms.

Dr. Wessel ten Boom vertaalde dit werk van Barth. Zijn vertaling verschijnt in januari 2021 en enkele fragmenten van deze vertaling gaan we tijdens dit Barthianum bestuderen. We volgen Barth in zijn zoektocht en stellen ons daarbij de vraag: Als wij, theologen anno 2020-2021, in impasse raken, waar vinden wij dan nieuwe inspiratie? Wat kunnen wij van de zoektocht van Barth bij Anselmus leren? Wat is ons 'Anselmus-moment'?

Programma

9.30 uur Opening door prof. dr. Edward van 't Slot
9.45 uur Boekpresentatie en toelichting door dr. Wessel ten Boom
10.05 uur Reactie op het boek door dr. Eleonora Hof
10.15 uur Korte pauze
10.30 uur Eerste ronde leesgroepen
11.15 uur shuffle
11.25 uur Tweede ronde leesgroepen
12.05 uur Mededelingen en afsluiting

Aan het programma werken verder mee: ds. Marco Visser, ds. Jan Willem Stam (leesgroep), ds. Krijn Hage (leesgroep) en ds. Wouter Klouwen (leesgroep).

Praktische informatie

Het Barthianum vindt ditmaal online plaats via het platform Zoom. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Datum: dinsdag 26 januari 2021
Tijd: 9.30 - 12.15 uur
Kosten:  € 17,00 (studenten betalen slechts € 7,50)

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.