Home/actueel/PThU agenda/Synagogelezing: Wat de Dode Zeerollen ons leren over de Bijbel
10 oktober 2019

Synagogelezing: Wat de Dode Zeerollen ons leren over de Bijbel

Op donderdag 10 oktober houdt Dr. P.B. Hartog de synagogelezing in Zuidlaren. Het thema van deze lezing is: ‘Bijbel in Beweging: Wat de Dode Zeerollen ons leren over de Bijbel’.

Bärry Hartog doceert onder andere Bijbelse Theologie en houdt zich onderzoeksmatig bezig met vroeg-Joodse en Hellenistische tekstwetenschap en met Joodse, christelijke en Griekse-Romeinse reisverslagen. In deze lezing staan de Dode Zeerollen, gevonden tussen 1947 en 1956 in verschillende grotten in en rond Qumran, centraal.

Wat kunnen wij uit de Dode Zeerollen geschriften leren over de manier waarop in het vroege Jodendom (200 v. Chr. - 70 n. Chr.) met de Joodse Schrift werd omgegaan? Hoe werd de tekst van de Hebreeuwse Bijbel overgeleverd en was de rol van schrijvers in dat proces? Hoe begrepen de auteurs van de Dode Zeerollen gezaghebbende teksten? Door deze vragen te bespreken wil Hartog laten zien dat de Dode Zeerollen ons uitdagen om op nieuwe manieren na te denken over de Bijbel en zijn Joodse achtergrond.

Meer informatie

Locatie: Synagoge te Zuidlaren

Wanneer: donderdag 10 oktober, aanvang 20:00 uur

Kosten: 8 euro

Graag van te voren aanmelden (in verband met de ruimte) vóór 6 oktober, via www.kerkenisraelnoord.nl of bienvn @ planet.nl of tel. 0521-590 663.