Home/Onderzoek/Promoveren bij de PThU

Promoveren bij PThU

De PThU biedt een promotieprogramma voor excellente studenten. Promoveren betekent dat je minimaal vier jaar (fulltime) bezig bent met het uitvoeren van origineel en onafhankelijk onderzoek en het schrijven van een dissertatie. Gedurende die tijd krijg je begeleiding van een hoogleraar van de universiteit. Bij de PThU doorloop je binnen het promotietraject vier stappen.

Hoe werkt promoveren bij PThU?

Het promotieprogramma bestaat uit vier stappen.

Stap 1. Mastergraad behalen

Iedereen die een mastergraad heeft, kan promoveren bij PThU. Heb je nog geen mastergraad? Dan moet je die eerst behalen. Bij de PThU kan dit door de eenjarige Master of Theology (master Verdieping) in Groningen te volgen. Je mag ook promoveren met een buitenlands masterdiploma. Dit diploma moet dan wel gelijk van niveau zijn aan een Nederlands masterdiploma.

Stap 2. Inschrijven voor Initial Graduate School: kandidaat-promovendus

Heb je een mastergraad, dan start je je promotietraject door je aan te melden als kandidaat-promovendus voor de Initial Graduate School. Dit is een serie van drie cursussen van 15 ECTS, die plaatsvindt in het najaar op maandagen en dinsdagen.  De cursussen zijn: Genereal Theological Research Skills, Research Management and Ethics en Research Proposal Development. De voertaal van het onderwijs is Engels. In deze cursussen krijg je begeleiding van Graduate School docenten en je promotor bij het schrijven van een onderzoeksvoorstel, een datamanagementplan en een onderwijs- en begeleidingsplan.

Daarnaast woon je de jaarlijkse bijeenkomst bij van de Graduate School. Deze bijeenkomst geeft je een mogelijkheid om te netwerken met huidige promovendi en experts uit je vakgebied.

Op 1 juni van het schooljaar waarin je de Initial Graduate School start, moet je je onderzoeksvoorstel, datamanagementplan en onderwijs- en begeleidingsplan hebben afgerond. Als je de Initial Graduate School in voltijd kunt volgen, wat betekent dat je naast de lesdagen ook de andere dagen aan het onderzoeksvoorstel kunt besteden, kun je op 1 januari de Initial Graduate School afronden. Het College van Promoties bepaalt of je wordt toegelaten als promovendus in de Graduate School.

De inschrijving voor de Initial Graduate School 2019 is gesloten. De volgende Initial Graduate School start in 2020, kijk op de aanmeldpagina.

Stap 3. Toelating tot Graduate School: promovendus

Heeft het College van Promoties toestemming gegeven, dan ben je officieel promovendus aan de PThU. Je meldt je dan aan voor de Graduate School. Die begint in september. In de Graduate School krijg je begeleiding door je promotor en minstens één expert van binnen of buiten de PThU in je interessegebied(en). Daarnaast volg je onderwijs. Welk onderwijs je volgt, heb je vastgelegd in je onderwijs- en begeleidingsplan. Je moet minimaal 15 ECTS aan onderwijs behalen. Daarbij kun je kiezen uit:

  • cursussen (onder andere aangeboden door NOSTER en andere externe instellingen)
  • workshops
  • seminars
  • deelname in internationale conferenties of expert meetings
  • jaarlijkse Graduate School meeting voor alle (kandidaat-)promovendi, in Amsterdam

Ben je voltijd-promovendus? Dan rond je je promotieonderzoek af binnen vier jaar na aanvang van de Graduate School. Ben je deeltijd-promovendus? Dan is de verwachting dat je je promotieonderzoek binnen zes jaar na aanvang afrond.

Stap 4. Verdedigen van je proefschrift: promoveren

Is je onderzoek gereed, dan ga je je proefschrift ofwel dissertatie verdedigen. Dat gebeurt in een officiële promotieplechtigheid, waarbij je begeleider ook aanwezig is. In het dissertatieprotocol kun je precies lezen hoe zo’n promotieplechtigheid in zijn werk gaat. Heb je je verdediging met succes afgerond, dan krijg je officieel de titel ‘doctor’.

Meer weten over promoveren?

Alle regels rondom promoveren kun je nalezen in de doctoraalregelingen.

Heb je vragen? Mail het secretariaat op graduateschool@pthu.nl.