Home/actueel/PThU nieuws/Ethiek van embryoselectie: Theo Boer presenteert essay
4 december 2019

Ethiek van embryoselectie: Theo Boer presenteert essay

Embryoselectie bij erfelijke aandoeningen: welke ethische aspecten komen daarbij kijken? Theo Boer schreef er een essay over samen met Inez de Beaufort. Gisteren presenteerden ze het gezamenlijk in Leiden. 

Download het essay

Vraag van het ministerie van VWS

Het essay is een antwoord op een vraag van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): "Is het moreel aanvaardbaar om embryo’s op geslacht te selecteren om dragerschap van een erfelijke (geslachtsgebonden) aandoening in de eerstvolgende generatie, de kinderen (de tweede generatie) te voorkomen, en hiermee het risico op ziekte in latere generaties, de kleinkinderen (de derde en volgende generaties) weg te nemen?" Om deze vraag te beantwoorden nodigde het ministerie Theo Boer en Inez de Beaufort uit, mede vanwege hun onderscheidende normatieve visies: conservatief- en liberaal-ethisch. 

Weinig zwart-wit in de discussie

De auteurs deden onderzoek onder ouders en professionals en in de literatuur. Tijdens het onderzoek vonden ze weinig zwart-wit, zeggen ze, vooral veel grijze gebieden. "We hopen dat u net als wij zult zien hoe ingewikkeld het is en hoe verdrietig en moeilijk de keuzen zijn waar mensen soms voor komen te staan."