Home/actueel/PThU agenda/Studiemiddag: Wat heeft de Kerk met Israël?
7 november 2018

Studiemiddag: Wat heeft de Kerk met Israël?

De publicatie van ds. Offringa's 'De kerk kan prima zonder Israëltheologie' heeft recentelijk een boeiende discussie doen oplaaien. De PThU organiseert in samenwerking met de PKN en de SBWOJ een studiemiddag waarin we hiernaar kijken vanuit academisch perspectief. We belichten het spannende vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken.

Wanneer: woensdag 7 november*, 14.00 - 17.00 uur. Vanwege de drukte vragen we u op tijd aanwezig te zijn.

GEWIJZIGDE LOCATIE: vanwege de grote belangstelling gaat de studiemiddag elders plaatsvinden, namelijk in: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2, Amsterdam. Op enkele minuten lopen vanaf station Amsterdam Zuid. En 10 minuten lopen vanaf PThU.

Voor wie: deze studiedag is bij uitstek geschikt voor predikanten, theologen, theologisch geïnteresseerden en studenten. Predikanten kunnen de dag voor 0,25 meetellen voor de PE.

Aanmelden: kon tot 1 november. Aanmelding is nodig om deel te nemen.

* Wij beseffen dat het op deze datum tevens Dankdag is. Gezien het belang en de urgentie van het thema van deze studiemiddag hebben wij ervoor gekozen het op deze datum toch door te laten gaan.

Programma

Vanaf 13.30 uur: Inloop, aanmelden met koffie/ thee.

14.00 uur: Welkom door Mechteld Jansen, rector van de PThU

14.05 uur: Opening door Gé Speelman en Jan Offringa

14.10 - 14.50 uur: De aanloop. Gert van Klinken en Rinse Reeling Brouwer beschrijven vanuit kerkhistorisch en theologiehistorisch perspectief de aanloop naar de huidige positie van de PKN in relatie tot het joodse volk. 

14.50 - 15.30 uur. Liberaal christendom. Rick Benjamins en Wouter Slob spreken over de plaats van Israël in het liberale christendom.  

15.30 - 15.50 uur: Pauze

15.50 - 16.30 uur: De joodse partner. Dineke Houtman en Rachel Reedijk beschrijven respectievelijk het uiteengaan van de wegen en de recente toenadering. 

16.30 - 17.00 uur: Het gesprek. Forumdiscussie tussen zaal en sprekers.

Naderhand is er tijd om na te praten bij een drankje.