Home/actueel/PThU agenda/Volzin-lezing met Mechteld Jansen
18 mei 2019

Volzin-lezing met Mechteld Jansen

PThU-rector Mechteld Jansen geeft op zaterdag 18 mei de elfde Volzin-lezing in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther (bij Den Bosch). De titel van de Volzin-lezing is: ‘Oud baart nieuw’. Aanmelden kan tot 10 mei.

Locatie en tijd

Datum: 18 mei 2019
Tijd: 13.45 uur
Locatie: Heeswijk-Dinther (bij Den Bosch)

Aanmelding kan via www.volzin.nu. Deelname is gratis.  

Programma

Mechteld Jansen onderzoekt als missioloog hoe het bijbelse verhaal steeds weer nieuwe gestalten aanneemt. Zij zal in haar lezing met name ingaan op de mogelijke vernieuwingskracht in de christelijke traditie. Dat vergt volgens haar wel een andere opvatting van de traditie dan in de kerk vaak gebruikelijk is. Zij zal in deze lezing niet kijken naar hoe christendom en kerk steeds meer verdwijnen uit Nederland – die feiten zijn wel bekend. Maar zij zal inzoomen op wat er in de wereld van christendom, kerk en religie juist aan het ontstáán is. Kan de christelijke traditie iets nieuws baren en waar zien we dat dan? Welke tendensen zijn hoopgevend?

Alain Verheij en Richard Steenvoorde zullen elk vanuit hun eigen invalshoek reageren op de lezing van Mechteld Jansen. De jonge theoloog Alain Verheij timmert als zelfbenoemd ‘twittertheoloog des vaderlands’ aan de weg. Zijn boek God en ik werd uitgeroepen tot het ‘beste theologische boek van 2017/2018’. Richard Steenvoorde behoort tot de groep jonge(re) mannen die de laatste jaren in Nederland toetraden tot de orde van de dominicanen. In Rotterdam vormen zij een nieuwe gemeenschap.