Home/actueel/PThU agenda/Samen door de woestijn – pastorale wegen richting herstel na seksueel misbruik
29 oktober 2019

Samen door de woestijn – pastorale wegen richting herstel na seksueel misbruik

Seksueel misbruik. Een geschonden lichaam. Hoe begeleid je iemand die dit heeft meegemaakt? Welke weg moet iemand gaan om dit te boven te komen en hoe kun je meelopen? Wat betekent dit misbruik voor het geloof en kun je iemand helpen hier geloofsmatig mee om te gaan. Welk houvast kun je bieden?

Een studiemiddag voor: pastores, geestelijk verzorgers, opleiders, vertrouwenspersonen, kerkelijk werkers, studenten en overige belangstellenden.

De middag heeft een pastorale insteek. Sprekers zijn dr. Anne-Claire Mulder, prof.dr. Heleen Zorgdrager, priester Remy Jacobs, trauma-dominee Alexander Veerman, dominee en coach Janneke Nijboer en dr. Theo Hettema.

Programma

13:00 – 13:30 Inloop en registratie
13:30 – 13:45 Opening
13:45 – 14:30 Lezing
14:45 – 16:00 Workshop
16:15 – 17:00 Plenaire afsluiting
17:00 – 17:30 Borrel

Tijdens het middagprogramma kunt u een workshop volgen. U kunt kiezen uit: (uw voorkeur bij aanmelding opgeven, vol = vol)

Workshop 1: Een tijdreis door de woestijn – waar zijn de oases?

door Remy Jacobs

In deze workshop gaat Remy Jacobs aan de hand van onverwacht Bijbelverhaal met u op zoek naar de oases van rust en verkwikking nadat misbruikslachtoffers hun verhaal hebben gedaan. Welke mensen doen ertoe? Wat is de rol van zwijgen en spreken? Welke erkenning is noodzakelijk voor verzoening en welke effecten kan genoegdoening hebben op het proces van verzoening? “

Remy Jacobs (1969) is priester, geestelijk verzorger, dichter en acteur. In oktober 2019 vindt een try out plaats voor zijn eerste monoloog over macht, misbruik, #Metoo, offer en kind. In zijn onderzoek staat telkens de verbinding centraal tussen de kwetsbaarheid van mensen en de effecten van gezond geloof.

Workshop 2: De kerk als veilige ruimte

door Theo Hettema en Janneke Nijboer 

Hoe kan de kerk een veilige ruimte zijn voor slachtoffers van seksueel misbruik? Dat heeft een projectgroep van het Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in 2018 gevraagd aan vijftien slachtoffers. In deze workshop luisteren we naar hun hartenkreten en aanbevelingen, we delen wat dat ons doet en brainstormen hoe we op hun verlangen kunnen inspelen om te werken aan kerkelijke gemeenten die een veilige ruimte zijn.

Wokshop 3

door Alexander Veerman - informatie volgt

Workshop 4

door Anne-Claire Mulder - informatie volgt

Workshop 5

door Heleen Zorgdrager - informatie volgt

Praktische informatie 

Datum: dinsdag 29 oktober 2019
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: PThU, De Boelelaan 1105, Amsterdam
Kosten: € 10 per persoon. Studenten en minima betalen € 5 per persoon. Dit bedrag moet ter plaatse per pin worden voldaan.

Ja, ik kom naar de studiedag 'Samen door de woestijn'

De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.

Aanmelden
Aanmelden