Home/Bijbelblog/in 2020

Bijbelblogs in 2020

6 augustus 2020
Paulus en de wet: het moeilijkste vers van het Nieuwe Testament?
Deze bijbelblog gaat over een bijzonder lastige zin in een van de brieven van Paulus. Wat Paulus precies bedoelde is onduidelijk. Hoe erg is dat? Is daardoor ook onduidelijk wat hij wil zeggen?
23 juli 2020
Een joodse commentaar op het Nieuwe Testament
In 2011 verscheen The Jewish Annotated New Testament, en in 2017 kwam al een tweede editie uit. Speciaal is dat alle commentaren en essays door joodse wetenschappers zijn geschreven. Juist dat zorgt voor een nieuwe kijk op dit christelijke deel van de Bijbel.
9 juli 2020
Legt Paulus vrouwen het zwijgen op?
Binnenkort wordt de eerste vrouwelijke predikant van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt bevestigd. In andere kerken zijn er al veel langer vrouwelijke predikanten. Maar had Paulus niet gezegd dat vrouwen moeten zwijgen?
25 juni 2020
Corona: Iets nieuws onder de zon?
We leven in een ongekende tijd, zei minister De Jonge vanwege de coronacrisis. Voor de meesten van ons zal dat zeker zo zijn: niet eerder werden we geconfronteerd met dit soort beperkingen en bedreigingen. Maar is de crisis uniek?
11 juni 2020
Black Lives Matter - ook in de Bijbel?
Wat staat er in de Bijbel dat zou kunnen helpen bij het huidige, heftige debat over racisme?
11 juni 2020
OER: theologisch pareltje met ruwe randjes
Wat is de theologie achter OER, het nieuwe boek van Corien Oranje (theoloog), Cees Dekker (nanobioloog) en Gijsbert van den Brink (theoloog)? Robin ten Hoopen ziet boeiende gedachten en één verhaal dat wetenschap en geloof wil integreren. Een ingenieus pareltje, dat aanzet tot reflectie.
4 juni 2020
Raadsel op een kerkraam
Op een van de drie bijbelse glas-in-loodramen van de Geertekerk in Utrecht staat Mozes afgebeeld. Hij heeft in zijn handen twee stenen platen met daarop raadselachtig schrift. Bachelorstudent kunstgeschiedenis Peter Hanegraaf deed er onderzoek naar voor zijn scriptie.
28 mei 2020
Gods lieveling
Op het Joodse feest Sjavoeot, het Wekenfeest, dat vanavond begint, staat de gave van de Tora op de Sinaï centraal. Dit wordt 50 dagen na Pesach, waarbij de uittocht uit Egypte wordt herdacht, gevierd. De verhouding tussen de twee feesten is vergelijkbaar met die tussen Pasen en Pinksteren.
21 mei 2020
De hemel: waar is dat?
Een jonge moeder vertelde ooit eens over het probleem van haar dochterje nadat haar konijn was doodgegaan. Het dier werd begraven in de tuin. Maar hoe moest Witje nu in de hemel komen? Marjo Korpel bespreekt in aanloop naar Hemelvaart ideeën over de hemel.
7 mei 2020
Paard en ruiter wierp Hij in zee
Het Joodse gebruik van parabels heeft vaak geleid tot creatieve interpretaties van bekende Bijbelteksten. Deze methode verschilt echter drastisch van de manier waarop de Bijbelwetenschap tegenwoordig verhalen uitlegt. In deze vierde studentenblog illustreert student Esger Renkema hoe een in de oudheid bekende parabel het lied van Mozes in Exodus 15 een nieuwe betekenis kan geven.
23 april 2020
Ouders schuld, ik een bult?
Oude teksten kunnen vaak verrassende actualiteitswaarde hebben! Dat blijkt weer uit deze oude rabbijnse parabel die student Gerco Guyt bestudeerde in het kader van een eindopdracht voor de cursus Rabbinica.
9 april 2020
Een parabel voor Pesach
Van 8 april ‘s avonds tot 16 april ’s avonds vieren Joden over de hele wereld Pesach, het Joodse paasfeest. In deze blog presenteren student Erik Krooneman en docent Lieve Teugels een rabbijnse parabel die aansluit bij de boodschap van bevrijding die uitgaat van dit feest.
2 april 2020
Marcus: open einde op paasmorgen
‘Toen hij vroeg op de eerste dag van de week uit de dood was opgestaan, verscheen hij eerst aan Maria uit Magdala, bij wie hij zeven demonen had uitgedreven’ (Marcus 16:9 in de Nieuwe Bijbelvertaling). Als je in de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) het einde van Marcus leest, kom je voor een verrassing te staan, tenminste als je de aantekeningen meeneemt. 
31 maart 2020
Ademruimte: meditatie met mest
Hier naast mij staat een kruiwagen vol met droge mest. Het was een cadeautje deze week voor mijn verjaardag. Ik was er blij mee. Met een boer als buurman, en veel winkels gesloten, is zo’n streekproduct een passend cadeau.
19 maart 2020
Hoe God ons draagt
'Die mij droeg op adelaarsvleugels' – een bekend en geliefd beeld van Gods liefde. Maar waarom juist adelaarsvleugels? Student Jesse de Bruin duikt in parabels van Gods bescherming.
13 maart 2020
God en het coronavirus
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Bijna overal ter wereld worden mensen ziek. Vooral oudere mensen met een zwakke gezondheid komen te overlijden. De onrust neemt toe. Waar loopt dit op uit? En hoe kun je het verklaren?
5 maart 2020
In gesprek met de Bijbel
Theologen werken met de Bijbel, maar de Bijbel is natuurlijk niet het exclusieve eigendom van theologen. Is het mogelijk om academische kennis over de Bijbel in gesprek te brengen met persoonlijke inzichten over wat de Bijbel je te vertellen heeft?  
20 februari 2020
Dromen over de hemel
Hoewel het aantal zich gelovig noemende mensen daalt, lijkt de voorstelling van de hemel onverminderd populair, en dus ook de vraag naar wat de Bijbel hierover zegt. 
6 februari 2020
Heeft het christendom iets nieuws gebracht?
Sinds ongeveer het jaar 700 bestaat er een kerk in Nederland. Er begint iets nieuws. Christelijk gezegd breekt het licht door in het duister. Maar hoe nieuw is dat licht nu werkelijk? 
23 januari 2020
Handelingen als reisverhaal
Reizen en reisverhalen spreken tot de verbeelding. Reizen dagen ons uit om onze vertrouwde omgeving achter ons te laten en ons onder te dompelen in nieuwe plaatsen en ervaringen. Zo leren reizen ons nieuwe kanten van onszelf ontdekken.
9 januari 2020
De Bijbel in infographics?
Infographics zijn hot. Veel mensen kennen deze afbeeldingen van WhatsApp en Instagram. Ze lijken de aangewezen manier om in deze tijd informatie over te brengen. Zijn ze ook geschikt om de Bijbel dichterbij te brengen? Of kleven daar te veel nadelen aan?