Home/actueel/PThU agenda/Grieks en Hebreeuws, noodzaak of ballast?
6 november 2019

Grieks en Hebreeuws, noodzaak of ballast?

'Waarom in hemelsnaam moet een predikant Hebreeuws en Grieks kunnen lezen?’ Deze vraag staat centraal op woensdag 6 november. Die dag is er bij de PThU Amsterdam een debat tussen de predikanten Jan Offringa (van het netwerk Liberaal Christendom) en Ad van Nieuwpoort (de Nieuwe Bijbelschool). Actueel genoeg, want een week later vergadert de generale synode van de Protestantse Kerk over de kwestie.

Deze middag gaat het over de ‘basics’ van het predikantschap: als je de preek of een bijbelkring voorbereidt, pak je dan je Biblia Hebraica of je Nestle-Aland erbij? Nergens voor nodig, overdreven veel werk, er zijn genoeg goede vertalingen? Of, het kan niet zonder, de details en de diepgang van de grondtekst maken het pas echt interessant? Een advocaat moet het wetboek van strafrecht kunnen interpreteren, een pianoleraar moet noten kunnen lezen… hoe zit het met de grondtekst van de theoloog?

Over de sprekers

Twee predikanten kruisen de degens over een thema dat ze aan het hart gaat. Waarom moet de dominee zijn/haar Hebreeuws en Grieks bijhouden? ‘Hoeft niet zo’ tegenover ‘Het kan niet zonder’… mis het niet. 

  • Jan Offringa is predikant in Wijk bij Duurstede en betrokken bij het netwerk Liberaal Christendom. Hij schreef o.a. God is niet te vangen (2014) en was mederedacteur van de bundel Liberaal Christendom (2015).
  • Ad van Nieuwpoort is predikant in Bloemendaal/Overveen en voorzitter van de stichting de Nieuwe Bijbelschool. Hij schreef onder andere De Bijbel op de Zuidas (2011) en Uit de tijd (2017). 

Beginnend predikante Barbara de Groot uit Velsen en van Mart Jan Luteyn, masterstudent aan de PThU zullen reageren op de stellingen van Offringa en Van Nieuwpoort.

Voor wie, waar, wanneer?  

Deze debatmiddag is voor theologiestudenten en -docenten, predikanten, kerkelijk werkers en andere geïnteresseerden.

De bijeenkomst vindt plaats bij de PThU, De Boelelaan 1105 in Amsterdam, en duurt van 15:00 tot 16:30 uur met een borrel na afloop.
Zet de debatmiddag op 6 november alvast in je agenda!

Meer informatie op: www.denieuwebijbelschool.nl