Home/actueel/PThU agenda/38e Internationale Barth Conferentie over Barth's theologische exegese
9 maart 2020

38e Internationale Barth Conferentie over Barth's theologische exegese

De Karl-Barth-Tagung gaat in 2020 verder onder de naam International Barth Conference in The Netherlands. De voertaal van de conferentie is Engels.

Het thema van 2020: Barth's theologische exegese

Wat doet de systematische of dogmatische theologie precies als ze bijbelse en exegetische materie vertaalt in een systematisch discours? Karl Barth is beroemd om de lange bijbelse excursen in zijn Kirchliche Dogmatik. Daarnaast heeft hij zeker zes commentaren op Paulinische teksten geschreven (vanaf de eerste editie van zijn Brief aan de Romeinen tot aan zijn brochure over Christus en Adam volgens Romeinen 5); en hij heeft vele lezingen gegeven over Johannes, Jakobus en Efeziërs. Hij heeft vaak gezegd dat de exegetische delen in zijn boeken hem nog dierbaarder waren dan de dogmatische 'grotere lettertypes'. Maar hoe waarderen we deze exegese honderd jaar na het eerste commentaar op de Brief aan de Romeinen en vijftig jaar na Barth's overlijden? Barth heeft grote invloed uitgeoefend op exegeten van allerlei scholen - maar is zijn stem nog steeds relevant in bijbelse studies? En, omgekeerd, hoe kunnen systematische theologen die (min of meer) in de traditie van Barth opereren, aandacht blijven besteden aan nieuwe exegetische inzichten? En hoe zit het met de plaats van het Oude Testament in dit soort vragen?

Sprekers

  • Prof. dr. Martin C. de Boer uit Amsterdam zal ingaan op 'Karl Barth on Galatians'.
  • Prof. dr. Maike Schult uit Marburg zal een lezing geven over 'Karl Barth’s Method in Explaining Literature'.
  • Dr. G. van Zanden uit Urk spreekt over 'Karl Barth’s Exegesis Read from a Breukelmanian Perspective'.
  •  Dr. Gerhard Bergner uit Herzberg geeft een lezing getiteld 'Precritical, uncritical or postcritical? Barth’s Exegesis in Conflict'. 

Praktische informatie

Datum: 9-11 maart 2020
Locatie: Conferentiecentrum De Glind, De Glind
Kosten: € 260. Hierin is inbegrepen: deelname aan het programma, overnachting, maaltijden volgens het programma, koffie en thee. Drankjes in de bar zijn voor eigen rekening. Studenten kunnen deelnemen tegen een gereduceerd tarief van € 180.

Aanmelden / Registration Barth Conference 2020

De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.