Home/actueel/PThU agenda/Publiekslezing: Imagining a 'Realm of Islam': Centricity, Capacity, Connectivity
27 januari 2020

Publiekslezing: Imagining a 'Realm of Islam': Centricity, Capacity, Connectivity

In de traditie van de Islam wordt op twee manieren over een islamitisch rijk gedacht: als Dar al-Islam (huis van Islam) en als Dar al-Harb (huis van oorlog). Daarbij wordt de visie van Dar al-harb tradioneel gezien als problematisch: alle gebied dat niet islamitisch (meer) is, is oorlogsgebied. Maar is dit echt zo? Prof. Zayde Antrim laat in deze lezing aan de hand van oude geografische kaarten zien wat moslim-denkers vroeger zagen als de 'grenzen' van het islamitisch rijk.

Antrim laat zien hoe de vroege en middeleeuwse moslims dachten over de wereld en hoe die gedachten in de loop van de tijd veranderden. Hoewel in sommige geografische discoursen het bestaan van een 'rijk van de Islam' wordt benadrukt, waren de grenzen ervan rekbaar en aan verandering onderhevig. Andere geografen produceerden kaarten en afbeeldingen die laten zien waar moslims woonden en hoe de moslims onderling met elkaar verbonden waren door de ligging van belangrijke plaatsen en door de geschiedenis. Het beeld over het huis van de Islam dat uit deze geografische kaarten en teksten opkomt, is opvallend anders van karakter dan de huidige tendens waarin exclusiviteit, scheiding en hierarchie is te zien.  

Deze lezing is een samenwerking van de Protestantse Theologische Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen.

Praktische informatie

Datum: maandag 27 januari 2020
Aanvang lezing 16.30 uur, inloop met koffie en thee vanaf 16.00 uur. Na afloop is er een dankje.
Locatie: Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, Universiteit Groningen, Oude Boteringestraat 38, 9712 GK Groningen
Lector: prof. Zayde Antrim (Trinity College, CT)
Voertaal: Engels