PThU agenda
- Over de wetende onwetendheid. Kennis en mystiek bij Nikolaus Cusanus (1401-1464)Afgelopen jaar publiceerde Gert den Hartogh zijn vertaling van Over de wetende onwetendheid van de 15e eeuwse theoloog, filosoof en wiskundige Nikolaus Cusanus. De wetende onwetendheid stelt dat de menselijke kennis het slechts mogelijk maakt van God te zeggen wat Hij niet is. Van God zelf kunnen we niets weten, maar we kunnen wel werk maken van deze onwetendheid. De geleerde onwetendheid, samen met vermoedens en geloof, kan de mens dichter bij God brengen.
- Promotie Jaco Zuurmond: Een Godswoord in mensentaalOp 15 april verdedigt Jaco Zuurmond aan de PThU zijn proefschrift: Een Godswoord in mensentaal. Verantwoording bij en verwerking van de heruitgave van K.H. Miskotte, om het levende Woord.
- Expert meeting: De relatie tussen protestantisme, slavernij, zending en racismeWat is de relatie tussen protestantisme, slavernij, zending en racisme? Hierover organiseert het onderzoeksproject Kerk en Slavernij een expert meeting en publieksmiddag. Tijdens het verdiepende programma geeft Katharine Gerbner een keynote-lezing en is er een boekpresentatie over dit onderwerp. De publieksmiddag is geheel in het Nederlands, de keynote is in het Engels.
- Op Goed Gerucht studiedag over GrondWat is een verantwoorde verhouding tot de aarde? Welke theologische gezichtspunten helpen ons daarin verder en welke hinderen ons? Hoe ga je om met praktische vraagstukken rondom klimaat en ecologie? Wat is je rol als predikant in het gesprek met gemeenteleden, boeren enzovoort? Op Goed Gerucht, een vernieuwingsbeweging voor theologen, houdt hierover op 19 april een studiedag in samenwerking met het project Grond van de PThU.
- Afscheidsbijeenkomst prof. dr. Marcel BarnardDr. Marcel Barnard, hoogleraar praktische theologie: worship and formation, neemt op donderdag 16 mei afscheid van de PThU. Tijdens de afscheidsbijeenkomst om 15.45 uur in de Aula van de VU zal hij een rede uitspreken met als titel 'God in bits & bytes'.
- Webinar Grond voor kerkrentmeestersEen webinar over grond? Grond klinkt als een abstract begrip, maar die grond is verbonden met geschiedenis, met verhalen en met de mensen die er wonen en leven. Kerken zijn soms al eeuwen met deze grond verbonden. Is de grond vooral bestemd ter ondersteuning van je exploitatie of diaconale inzet? En hoe kun je dit kostbare bezit verbinden met rentmeesterschap?
- Symposium: Leven na de dood? Gedachten over het hiernamaalsIs er leven na de dood? Die vraag stellen mensen zich al eeuwenlang. Waar komt het denken over leven na de dood vandaan? Welke verwachtingen hebben we over dit leven na de dood? Wat zegt de Bijbel er eigenlijk over? Of is denken over een hiernamaals vooral iets psychologisch, is het ons verlangen naar onsterfelijkheid? In dit symposium laten we verschillende bronnen van denken over leven na de dood spreken.
- Afscheidsrede prof. dr. Klaas Spronk: “U dwaalt vreselijk!”Dr. Klaas Spronk neemt op vrijdag 31 mei afscheid als hoogleraar Oude Testament aan de PThU. Ter gelegenheid daarvan zal hij in de Janskerk in Utrecht een rede uitspreken met als titel: “U dwaalt vreselijk!” (Marcus 12:27b). In discussie met de Sadduceeën en Prediker over het leven na de dood.
- Conferentie ‘Resonantie: preken in tijden van versnelling en vervreemding’Hartmut Rosa komt naar Nederland als Keynote speaker voor de internationale conferentie van de Societas Homiletica! Voor predikanten, kerkelijk werkers en studenten vanuit Nederland organiseren de PThU, CHE en IZB samen de unieke mogelijkheid om tijdens een pre-conferentie op collegiale wijze kennis te maken met Hartmut Rosa en zijn denken vanuit ‘resonantie’.
- Lezing Hartmut Rosa: Razende stilstand en resonantieSnel, snel, snel: in onze maatschappij vliegen de innovatie en het aantal keuzes je om de oren. En we moeten dóór, alleen al om te behouden wat we hebben. Deze ‘razende stilstand’ zorgt voor angst, onzekerheid en polarisatie, zegt Duitse socioloog Hartmut Rosa. Hij pleit voor resonantie: de ervaring van verbinding en geraakt worden. Op 7 juni geeft hij hierover een lezing.
- Internationale conferentie: Preaching That ResonatesSocietas Homiletica nodigt alle wetenschappers op het gebied van prediking van harte uit om in juni 2024 samen met ons in Groningen na te denken over het onderwerp: 'Preaching That Resonates: Tracing Mystery, Materiality and Mutuality in Religious Speech'.
- Afscheidssymposium Trudy Struijs: Praktische wijsheidPhronèsis, praktische wijsheid: dit begrip staat centraal tijdens het afscheidssymposium van Trudy Struijs op donderdag 13 juni 2024. Na ruim twintig jaar neemt zij afscheid van de PThU als docent pastoraat, supervisor en KPV-opleider, en gaat zij met pensioen.
- Lezing: De Judensau. Oude wortels van een antisemitisch conceptDe zogenaamde Judensau is het bekendste en meest voorkomende anti-joodse motief in de Duitstalige landen in de dertiende tot zestiende eeuw. Op 13 juni geeft prof. dr. Lieve Teugels hierover een lezing in Salzburg, Duitsland. De (Engelstalige) lezing is online bij te wonen.
- Spinoza over vrijheid van meningsuitingIn deze workshop richten experts uit Nederland en het buitenland zich op een van de klassieke verdedigers van de vrijheid van meningsuiting: Baruch Spinoza.
- Workshop: GrondverhaalWilt u het gesprek over duurzaamheid aangaan in uw gemeente? Aan de slag gaan met vragen over de omgang met de aarde, of met de grond die uw gemeente of parochie beheert? Volg dan de creatieve workshop Grondverhaal van de PThU.
- IRTI Conferentie 2024: Peace among the NationsHoe moeten (geo)politieke gewelddadige conflicten, inclusief hun religieuze dimensies, theologisch begrepen worden? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de 15e internationale conferentie van het International Reformed Theological Institute (IRTI), aan de Duta Wacana Christian University in Yogyakarta.
- Promotie Rienke Vedders-Dekker: Hoe kostbaar is een kwetsbaar mensOp 27 juni om 11.00 uur verdedigt Rienke Vedders - Dekker aan de PThU haar proefschrift: Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens: kwetsbare ouderen, diaconaat en de Wmo. Over de betekenis van de kerk en in het bijzonder het diaconaat ten behoeve van kwetsbare ouderen in een veranderende samenleving.
- Afscheid Jasja NottelmanDs. Jasja Nottelman is al ruim 20 jaar academiepastor, eerst aan het Hervormd Theologisch Wetenschappelijk Instituut en later aan de PThU. Dit jubileum vieren we op 4 juli en tegelijkertijd nemen we tijdens de bijeenkomst afscheid.
- Afscheid locatie GroningenOp 5 juli zal de PThU afscheid nemen van het gebouw aan de Oude Ebbingestraat 25. De Groningse vestiging is daar dan precies 12 jaar gevestigd geweest. Gelukkig blijft de PThU een track verzorgen in de bachelor theologie van de faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij van de RUG.
- Opening academisch jaar 2024-2025Op 1 september 2024 gaat het academische jaar 2024-2025 van start. Voor de PThU een bijzonder moment, een nieuwe start in Utrecht. Daar staan we bij stil tijdens deze opening. Wat betekent het om ergens te moeten wortelen of om geworteld te zijn, wat betekent het voor een theoloog om 'diep geworteld' te zijn en wat zijn de vruchten van die diepe worteling? Met als sprekers onder meer dr. Kees van Ekris en ds. Ruth Six.
- Figura Divina: Is kunst woke?In het verleden speelden zich heftige morele debatten af rond het werk van een componist als Richard Wagner, beeldend kunstenaars als Emil Nolde, Pablo Picasso, Ai Weiwei, Judy Chicago, auteurs als Louis-Ferdinand Céline, Knut Hamsun, Vladimir Nabokow, Gerrit Achterberg, Lucebert. Moet kunst woke zijn? Of juist niet? Figura Divina besteedt er een symposium aan op 19 september in Utrecht. De inschrijving is open.
- Presentatie rapport Kerken en pachtHoe gaan Groene Kerken om met de landbouwgrond die zij bezitten in het licht van ecologische vraagstukken zoals de afnemende biodiversiteit, milieuvervuiling en klimaatverandering? Op 23 september presenteert de PThU de resultaten van een onderzoek naar deze vraag.
- Aan tafel met… Martijn van LeerdamHoe reageer je vanuit diaconaat passend op toenemende sociale nood? Hoe binden we de strijd aan met de gevaarlijke en onderdrukkende verhalen die de ronde doen, bijvoorbeeld in de populistische politiek? Waar vinden we een verhaal dat inspireert en verbindt? Deze vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst Aan tafel met… Martijn van Leerdam, op 25 september 2024 in Utrecht. Aan tafel met… biedt een plek om over actuele thema’s rond diaconaat in gesprek te gaan met anderen die bij diaconaal werk betrokken zijn, zoals diaconaal werkers, diakenen of vrijwilligers. Met een goed bord eten. Schuif aan en praat erover mee!
- Netwerkdag BiblioloogNu ook Nederland steeds meer gecertificeerd groepsbegeleiders Biblioloog telt, komt een Nederlands-Vlaams Netwerk steeds concreter in zicht. De eerste ideeën hiervoor deelden we vorig jaar al in een geslaagde eerste Netwerkdag Biblioloog. In 2024 is opnieuw de laatste zaterdag van september gereserveerd voor een Netwerkdag Biblioloog vol (be)oefenen, ontmoeten, uitwisselen en de volgende stappen richting het netwerk.
- Promotie Carola Dahmen: 'And it was not good anymore'Op 30 september om 15.30 uur verdedigt Carola Dahmen aan de PThU haar proefschrift: 'And It Was Not Good Anymore. The Ecofeminist Theologies of Sallie McFague and Catherine Keller and the Dialectical Theology of K. H. Miskotte. A Systematic-Theological Research.'
- Voorlichting master Theologie (online)Wil jij je verdiepen in zingevingsvraagstukken? Er zijn voor mensen met geloofsvragen? Misschien is een master Theologie dan iets voor jou. Kom op 17 oktober naar onze online voorlichting. We vertellen je dan hoe wij onze studenten uitrusten om de theologie, de kerk en de samenleving van de toekomst vorm te geven.
- Symposium: Voortgang van academische theologie-beoefening - is geloven zonder wetenschap mogelijk?Geloof, wetenschap en theologiebeoefening – (hoe) gaat dat samen? Die vraag staat centraal in het symposium op 18 oktober in Utrecht, dat het einde markeert van het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten en de jarenlange samenwerking met de PThU.
- Lezing: Higher Bible Criticism - Higher Antisemitism?In een belangrijke toespraak in 1902 sprak de beroemde Joodse geleerde Solomon Schechter zijn overtuiging uit dat de hogere bijbelkritiek niet alleen een wetenschappelijke onderneming was, maar ook een instrument dat antisemitisme kon aanwakkeren. Lieve Teugels houdt hierover haar tweede Marko Feingold lezing aan de PLUS universiteit van Salzburg. De lezing is online bij te wonen.
- Toekomstgericht kerk-zijn – met Andrew RootWat hebben kerken nodig in deze tijd van leegloop en krimp? De bekende Amerikaanse theoloog Andrew Root schreef er een boek over. Op 5 november komt hij naar Nederland. Een mooie gelegenheid om nieuwe inspiratie te vinden voor je werk in de kerk.
- Open dag bachelor Theologie met PThU-trackWat betekent geloven vandaag de dag voor mensen? Wat heeft het betekend in het verleden? Interesseer jij je voor die vragen, en voor bijvoorbeeld geschiedenis, sociologie, psychologie, filosofie, antropologie, taal en kunst? De bachelor Theologie van de Rijksuniversiteit Groningen met speciaal traject van de PThU biedt je dit en meer. Bezoek de open dag.
- Symposium: Jan de Liefde, dominee van de straat. Evangelisatie en volksemancipatie in negentiende-eeuws AmsterdamJan de Liefde was "schrijver, redenaar, dichter, componist, humorist en theoloog, bij afwisseling of tegelijk" (Allard Pierson). Hij trok zich het lot aan van de armen in Amsterdam en daarbuiten. Tijdens dit symposium staat hij centraal als vertegenwoordiger van geloof en sociale daadkracht.
- TOP-dag PThU: alles over theologieTheologie is een studie voor het leven. Je bestudeert geloof, niet alleen van jezelf maar ook dat van anderen. Het is een denkoefening waar je zelf nooit buiten staat. Je leert je eigen geloofsvragen te begrijpen en je antwoorden in te zetten om andere mensen bij te staan. Een keuze voor zo'n studie maak je bewust en het liefst met zo veel mogelijk informatie. Daarom organiseren wij de TOP-dag: Theology on purpose. Hier leer je de studie theologie van binnen en van buiten kennen.
- Oratie Erik Olsman: De verzinnebeelding van geestelijke verzorging: een praktische esthetiek.Academische plechtigheid waarin dr. Erik Olsman zijn inaugurele rede uitspreekt bij de aanvaarding van de leerstoel Geestelijke Verzorging aan de PThU. De titel van deze rede is: 'De verzinnebeelding van geestelijke verzorging: een praktische esthetiek'.
- Symposium: Geestelijke verzorging: (een) kunst!In het symposium 'Geestelijke verzorging: (een) kunst!' reflecteren diverse sprekers op de kunst van geestelijke verzorging en de rol van de zintuigen in het werk.
- Publieksconferentie – De polarisatie voorbij? Denken vanuit de transcendentie van het GoedePolarisatie is een buzzword. Aan analyses van dit complexe vraagstuk geen gebrek. Maar hoe komen we eraan voorbij? Deze conferentie gebruikt een unieke invalshoek voor de analyse en het verkennen van alternatieven: aandacht voor het transcendente karakter van het Goede, gevoed door theologische en wijsgerige visies uit heden en verleden.
- Symposium en boekpresentatie over de dynamiek van de gereformeerde LiturgieIn Utrecht vindt op zaterdag 7 december 2024 een symposium plaats over de dynamiek van de klassiek-gereformeerde Nederlandse Liturgie. Aanleiding is de verschijning van de uitgave De Nederlandse gereformeerde Liturgie 1566-1639. De teksten en hun dynamiek. Onderzoekers van diverse universiteiten presenteren tijdens het symposium oude teksten en nieuwe inzichten.