PThU agenda
- Opening academisch jaar 2022-2023De PThU opent het academisch jaar 2022-2023 op dinsdag 30 augustus 2022 in de Nicolaïkerk in Utrecht. Spreker deze bijeenkomst is dr. Rosanne Hertzberger, columniste bij NRC.
- Conferentie: Apprehending valueWij allemaal ervaren de wereld iedere dag in termen van waarden. We zien situaties als rechtvaardig of onrechtvaardig, personen als laf of moedig, een lezing als interessant of saai enzovoort. Tijdens dit congres worden enkele fundamentele vragen verkend die opgeroepen worden door dergelijke ervaringen.
- Boekpresentatie: 'Overcoming Dichotomies: Parables, Fables, and Similes in the Graeco-Roman World'Zijn gelijkenissen eigenlijk een soort fabels, en zo ja: wat betekent dat voor de manier waarop we gelijkenissen lezen? Dit is één van de achterliggende vragen bij het boek Overcoming Dichotomies, dat ingaat op de verschillen tussen fabels, parabels en andere gelijksoortige genres in de Oudheid. De auteurs nodigen u van harte uit om de boekpresentatie bij te wonen van Overcoming Dichotomies: Parables, Fables, and Similes in the Graeco-Roman World. De titel van de boekpresentatie is 'Overcoming dichotomies : continuing the conversation'. U kunt online of op locatie in Amsterdam deelnemen.
- Het Anselmus moment: theologisch ingaan op de eigen tijd. 39e internationale Barth ConferentieRond 1930 moest Karl Barth vaststellen dat hij in zijn theologische output in een impasse begon te geraken. Hij ging hiervoor te rade bij Anselmus. Het bestuderen van de impasse waar Barth in verkeerde, en de weg die hij wijst in zijn Anselmusboek, is een uiterst actuele aangelegenheid. Hoe verhouden wij ons anno 2022 tot de wegen die Barth en Anselmus wijzen, en hoe denken we als theologen in onze ‘era’ methodisch verantwoord ter zake te kunnen spreken? Daarover gaat deze 39e Barth Conference.
- Promotie Niels den Toom: The Chaplain-ResearcherOp 6 oktober verdedigt Niels den Toom aan de PThU zijn proefschrift The Chaplain-Researcher. The Perceived Impact of Participation in a Dutch Research Project on Chaplains’ Professionalism.
- Voorlichting master Theologie (online)Wil jij je verdiepen in zingevingsvraagstukken? Er zijn voor mensen met geloofsvragen? Misschien is een master Theologie dan iets voor jou. Kom op 6 oktober naar onze online voorlichting. We vertellen je dan hoe wij onze studenten uitrusten om de theologie, de kerk en de samenleving van de toekomst vorm te geven.
- Kierkegaard symposium: De subjectiviteit is de onwaarheidIn 2021 verscheen voor het eerst in integrale versie de vertaling van Søren Kierkegaards Afsluitend onwetenschappelijk naschrift (Damon 2021). Rond dit werk organiseren de Vrije Universiteit Brussel en de Protestantse Theologische Universiteit een symposium met als titel: 'De subjectiviteit is de onwaarheid'.
- Inauguratie prof. dr. ir. Maroesjka VersantvoortMaroesjka Versantvoort spreekt op 14 oktober 2022 haar inaugurele rede uit ter aanvaarding van haar ambt als bijzonder hoogleraar Arbeid en Zingeving namens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Titel van haar rede is: Zin verzoet de arbeid. Over arbeid en zingeving in een paradoxale samenleving.
- Symposium: wat oorlog met mensen doetIn oorlogssituaties komen militairen soms voor onmogelijke morele keuzes te staan, waarbij ze tegen hun eigen geweten in moeten handelen. ‘Morele verwonding’ duidt op de nasleep hiervan bij gekwetste militairen, die zich kan uiten in gevoelens van schuld en schaamte, van boosheid en van verraad. Het symposium 'Wat oorlog met mensen doet; Morele verwonding en de geestelijke verzorging bij de krijgsmacht in heden en verleden' focust vanuit theologisch, psychologisch en historisch perspectief op de militaire geestelijke verzorgers. Wat kunnen zij doen voor militairen en veteranen die lijden aan morele verwonding?
- Vanhoozer: De pastor als theoloogHoe kunnen predikantschap, gemeentewerk en theologie op elkaar betrokken blijven? De rol van de predikant of pastor lijkt in de praktijk eerder op te schuiven naar die van een coach, therapeut of manager, terwijl de academische theologen zich vaak bezighouden met thema’s die ver afstaan van het dagelijks leven in de christelijke gemeente. In deze bijeenkomst gaan we in gesprek over drie smaakmakende voorbeelden van predikant-theologen en deelt de invloedrijke theoloog Kevin Vanhoozer in zijn lezing The Pastor Theologian inzichten en handvatten voor verbinding tussen pastoraal werk, predikantschap en theologiebeoefening.
- Bachelor open dag (theologie)Wil je meer weten over de bachelor Theologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met PThU-traject? Kom naar de bachelor open dag van de RUG op 29 oktober in Groningen.
- Webklassen Theologie bij de Rijksuniversiteit GroningenWil je weten wat de bachelor Theologie bij de Rijksuniversiteit Groningen met PThU-traject inhoudt? Volg een webklas! De opleiding Theologie is meer dan het bestuderen van de Bijbel: je bestudeert namelijk de relatie tussen religie, cultuur en samenleving. In de webklas krijg je een goed beeld van wat je van de bachelor Theologie in Groningen kan verwachten.
- Dom Hélder Câmaralezing 2022: de Bijbel in de oorlogOekraïense kerken zoeken hun weg door de crisis van de Russische invasie van hun land in gesprek met de Bijbel. Welke stemmen uit de Schrift inspireren daarbij tot hoop en volharding, welke teksten geven woorden aan woede en verdriet? De Dom Hélder Câmaralezing 2022 verkent dit thema met een lezing van de Oekraïense theoloog Fyodor Raychynets en verbindt het met de Nederlandse maatschappelijke en kerkelijke context. Krijgsmachtspredikant Hanna Nováková en de bijbelwetenschapper Klaas Spronk geven reacties.
- Bachelor Theologie voorlichtingTheologie studeren? En ben je benieuwd naar de joint bachelor Theologie van de PThU en de Vrije Universiteit Amsterdam? Kom dan vrijdag 4 of zaterdag 5 november naar de VU Bachelordagen en maak kennis met de opleiding.
- De Nacht van WillibrordWat voor inspirerende sporen liet Willibrord in Utrecht achter? Vier theologische opleidingen (Protestantse Theologische Universiteit, Theologische Universiteit Kampen-Utrecht, Oud-Katholiek Seminarie en Tilburg School of Catholic Theology) vieren op 7 november de Nacht van Willibrord. Deze nacht verkent wat Willibrord verschillende tradities in de 21e eeuw te zeggen heeft.
- Studiemiddag 'Helpt God na God ons verder?'Hoe geef je woorden aan je godsbeeld als oude godsvoorstellingen niet meer voldoen? Moet je dan maar nalaten om over God te spreken of zijn er andere beelden over God beschikbaar? Veel predikanten voelen in hun denken, preken, pastoraat verlegenheid bij het onder woorden brengen van hun godsbeeld. De theologie heeft dit probleem opgepakt. Er zijn nieuwe denkbeelden van God gevormd: dus beelden van God na God. Deze middag gaat over deze nieuwe denkbeelden van God en hoe deze beelden ons verder kunnen helpen in ons spreken over God.
- Nacht van de Theologie 2022Op vrijdagavond 11 november 2022 wordt de 12e Nacht van de Theologie gehouden in Hilversum. Het thema van de avond is ‘Onvrede’. Tijdens deze 12e Nacht zetten we de theologie in de spotlights. Met boeiende sprekers denken we na over het thema ‘Onvrede’, én we nemen afscheid van de huidige Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier en Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen.
- Bridging Gaps 2022 eindpresentatiesDe zestien studenten die de afgelopen drie maanden aan het Bridging Gaps-programma 2022 deelnamen, geven op 17 en 18 november hun eindpresentaties. U kunt de presentaties in Amsterdam of online bijwonen.
- TOP-dag PThU: alles over theologieTheologie is een studie voor het leven. Je bestudeert geloof, niet alleen van jezelf maar ook dat van anderen. Het is een denkoefening waar je zelf nooit buiten staat. Je leert je eigen geloofsvragen te begrijpen en je antwoorden in te zetten om andere mensen bij te staan. Een keuze voor zo'n studie maak je bewust en het liefst met zo veel mogelijk informatie. Daarom organiseren wij de TOP-dag: Theology on purpose. Hier leer je de studie theologie van binnen en van buiten kennen.
- God: Hoorbaar of zichtbaar? Klank, beeld, muziek en het goddelijke.Hoe kan een muziekfilosoof een schilderij dat hij nog nooit gezien heeft, wel gehoord hebben? Hoekan in een vijfhoekig huis (PentAhouse) de proportio divina van de muziek zichtbaar worden? Hoe kan de onzichtbare God niet in beeld maar wel in klank verschijnen? Of in Hebreeuwse letters? Hoe leidt muzikale improvisatie tot een spirituele ervaring? Hoe kan hypermoderne techniek in een orgeldirecter toegang verschaffen tot het religieuze bij Bach? En wat doet een musicus dan concreet? Figura Divina organiseert in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit en het Orgelpark Research Colloquium een symposium dat antwoorden zoekt op deze vragen.
- Carols op weg naar Kerst: met het Choir of Clare College en dr. Hanna RijkenHet Choir of Clare College uit Cambridge, misschien wel het beste studentenkoor uit Engeland, zingt op 21 december in de Janskerk in Utrecht. Een avond met prachtige christmas carols en een lezing van dr. Hanna Rijken.