Theologie voor iedereen: open college door Rick Benjamins

14 oktober 2023 09:30

Op de zaterdagen 14 oktober en 4 november geeft Rick Benjamins open colleges aan de PThU in Amsterdam over zijn recente boek Boven is onder ons: Denken over God na God

In het boek ontwikkelt Benjamins een theologie ‘na Kuitert’. Hoe te denken over God nadat een God van daarboven is verdwenen? Hij grijpt terug op Hegel en Heidegger, met wie je over God kunt denken als Geest en Zijn, en presenteert drie hedendaagse richtingen waarin over God na God wordt gedacht: een duidende, deconstruerende en constructieve theologie.

Verdieping voor kringen en leerhuizen

Verschillende kringen en leerhuizen lezen het boek. ‘Heel interessant, maar ook moeilijk’ is een terugkerende reactie. Op de zaterdagen 14 oktober en 4 november geeft Benjamins daarom open colleges voor geïnteresseerden. Hierbij wordt de stof van het boek vooral toegelicht door de aangehaalde denkers van een bredere achtergrond, context en inbedding te voorzien. De filosofische en theologische gedachtegangen vallen daardoor beter op hun plek en komen meer tot spreken. De colleges zijn zeer geschikt als verdieping en inleiding voor lezers en leeskringen met én zonder theologische achtergrond. Een zekere kennis van het boek op hoofdlijnen is aanbevolen, maar niet noodzakelijk. Tijdens de eerste collegedag staan Hegel en Heidegger centraal, de tweede dag de drie hedendaagse richtingen.

Over Rick Benjamins

Prof. dr. Rick Benjamins is hoogleraar vrijzinnige theologie. Hij was een van de oprichters van Op Goed Gerucht en mede-initiator van De Vrijzinnige Lezing.  

Praktische informatie

De colleges vinden plaats op zaterdag 14 oktober en zaterdag 4 november van 10.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur bij de PThU in Amsterdam.  Zowel in de ochtend als de middag is er ongeveer één uur college en drie kwartier gelegenheid voor vragen. 

Programma

  • 9.30 uur                      Inloop
  • 10.00 – 12.00 uur:      College
  • 12.00 – 13.00 uur:      Lunchpauze met zelf meegebracht lunchpakket
  • 13.00 – 15.00 uur:      College 

Kosten

Deelname kost € 15 voor twee collegedagen
Neem uw eigen lunch mee. Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd. 

Uiterste aanmelddatum: 30 september 2023

Aanmelden

De deelnamekosten bedragen €15 per persoon, dit bedrag is inclusief koffie en thee. U kunt meerdere personen tegelijkertijd aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een e-mail als bevestiging van uw deelname.

Indien u verhinderd bent, kunt u iemand anders in uw plaats laten deelnemen. Restitutie van de deelnamekosten is niet mogelijk.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.