Alumniwebinar: ‘De Bijbel laten (buik)spreken’

11 mei 2023

Rechtvaardigt de Bijbel slavernij? Heel lang in de Nederlandse kerkgeschiedenis is er geworsteld met het antwoord op die vraag. Tegenwoordig geldt de exegese van Picardt als voorbeeld van hoe je de Bijbel vooral niet moet lezen. Maar hoe kan dat beter, en welke criteria hebben we daarvoor? In dit webinar, speciaal voor alumni van de PThU, gaan we met dr. Gert van Klinken op zoek naar hoe je de Bijbel op een verantwoorde manier kunt laten spreken. 

Johan Picardt

Johan Picardt (1600-1670) was niet alleen predikant, maar ook medicus en historicus. Hij wordt gezien als grondlegger van de Nederlandse archeologie. Ook experimenteerde hij met landbouwkunde en veenontginning. Een modern en vooruitstrevend man dus. Toch rechtvaardigde hij slavernij in de koloniën met een beroep op de Bijbel. Volgens Picardt stamden Afrikaanse mensen af van Cham. Cham, een van de zonen van Noach, was vervloekt nadat hij zijn vader dronken en naakt had gezien (Genesis 9: 22-27). Slavernij van mensen met een donkere huidskleur, speciaal uit equatoriaal Afrika, was volgens de gereformeerde predikant Picardt het gevolg van deze vloek.

Rechtvaardigt de Bijbel slavernij? Heel lang in de Nederlandse kerkgeschiedenis is er geworsteld met het antwoord op die vraag. Tegenwoordig geldt de exegese van Picardt als voorbeeld van hoe je de Bijbel vooral niet moet lezen. Maar hoe kan dat beter, en welke criteria hebben we daarvoor?

Naar een verantwoorde exegese

In dit webinar gaan we op zoek naar de vraag hoe je de Bijbel op een verantwoorde manier kunt laten spreken. Welke grondlijnen zijn er in de Bijbel zelf te vinden om de Bijbel voor zichzelf te laten spreken? Hoe voorkom je dat exegese van de Bijbel een afgeleide wordt van veranderende maatschappelijke opvattingen of volstrekt afhankelijk is van degene die op de kansel staat?

Praktische informatie

Het webinar vindt plaats op donderdag 11 mei 2023. Het webinar is voor oud-studenten (alumni) van de PThU en haar rechtsvoorgangers.
We beginnen om 19.30 uur (inloggen mogelijk vanaf 19.25 uur). Om 21.00 uur sluiten we af. Om deel te kunnen nemen heb je een computer nodig met een goed werkende internetverbinding.

Aanmelden

Het is belangrijk dat je je aanmeldt zodat we je een dag van tevoren de link naar het online platform Zoom kunnen toesturen.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.