Agnostisch én religieus? Vrijzinnig geloof in het licht van de godsdienstwijsbegeerte

24 maart 2023

De Vrijzinnige Lezing 2023 wordt op vrijdag 24 maart 2023 uitgesproken door Willem B. Drees, emeritus-hoogleraar godsdienstwijsbegeerte. Hij verdiept zich in de vraag wat geloven is en hij bekijkt welke spanningen er bestaan met rationeel denken.

Over de lezing

Willem B. Drees was in Leiden de laatste hoogleraar voor godsdienstwijsbegeerte (2001-2014); daarna was hij in Tilburg hoogleraar filosofie van de geesteswetenschappen. De titel van zijn lezing luidt: ‘Agnostisch én religieus? Vrijzinnig geloof in het licht van de godsdienstwijsbegeerte’.

"Geloven is een menselijke zaak," zo meent Drees. "We kunnen het als toeschouwers bekijken, 'van buiten af'. Maar ook kunnen we deelnemers zijn, 'van binnenuit'. Godsdienstfilosofie heeft met beide perspectieven te maken: het is een academisch vak, waarbij geloof wordt behandeld met de afstandelijkheid van een toeschouwer, maar gevraagd wordt daarbij wel naar de geloofwaardigheid van religieuze overtuigingen, en daarin komt het dicht bij de theologie."

In het centrale deel van de lezing worden vijf mogelijke visies op geloven besproken aan de hand van vijf moderne/vrijzinnige theologen die in Leiden hoogleraar godsdienstwijsbegeerte waren: J.H. Scholten, L.W.E. Rauwenhoff, K.H. Roessingh, H.T. de Graaf en H.J. Adriaanse. Daarbij aansluitend wordt een hedendaagse visie gepresenteerd, over geloof als taal en identiteit en over geloof als overtuigingen.

Praktische informatie

Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht
Datum: 24 maart 2023
Aanvangstijd: 20.00 uur (inloop van 19.30 uur)
Tickets voor de lezing en de livestream worden verkocht via www.devrijzinnigelezing.nl

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.