De Nacht van Willibrord

7 november 2022

Wat voor inspirerende sporen liet Willibrord in Utrecht achter? Vier theologische opleidingen (Protestantse Theologische Universiteit, Theologische Universiteit Kampen-Utrecht, Oud-Katholiek Seminarie en Tilburg School of Catholic Theology) vieren op 7 november de Nacht van Willibrord. Deze nacht verkent wat Willibrord verschillende tradities in de 21e eeuw te zeggen heeft.

De Nacht van Willibrord begint met een oecumenische vesperdienst in de Domkerk in Utrecht: de plaats van waaruit Willibrord zijn missionaire activiteiten ontplooide. Studenten en docenten van de theologische opleidingen worden van harte uitgenodigd om zich op te geven voor een gelegenheidskoor onder leiding van Hanna Rijken dat in deze vesperdienst zal zingen.

Na de oecumenische vesperviering is er een inhoudelijk programma waarin verschillende aspecten van Willibrord, zijn missie en zijn oecumenische betekenis worden belicht, op verschillende locaties in de binnenstad van Utrecht.

De avond biedt ruim de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en voor de docenten en studenten van de theologische opleidingen die al langer, recent of binnenkort in Utrecht gevestigd zijn, nader met elkaar kennis te maken.

Programma

  • 19.00 uur: Oecumenische vespers in de Domkerk met een ‘Willibrord’ gelegenheidskoor van theologiestudenten en -docenten onder leiding van dr. Hanna Rijken. Voorganger ds. Willem Roskam.
    Aansluitend: wandeling naar het Willibrord-beeld, Korte Jansstraat / Janskerkhof, Utrecht.
    Introductie door prof. dr. Peter-Ben Smit, ‘De Engelse Willibrord: een standbeeld spreekt in de context van nationalisme en fascisme’
  •  20.00 uur: Lezing door Catharinus van den Berg, ‘Met jonge mensen naar een oeroud graf’.  Locatie: Theologische Universiteit Kampen-Utrecht, Plompetorengracht 3
  • 20.30 uur: Wandeling naar de Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36, Utrecht
    Introductie door dr. Anton ten Klooster, ‘In Dei nomine feliciter. Bij de relieken van Willibrord’
  • 21.00 uur: Afsluiting in het gebouw Tilburg School of Catholic Theology. Gelegenheid voor ontmoeting. Er wordt glühwein geserveerd.

 Over de sprekers

Drs. Catharinus (Rien) van den Berg is oud-journalist, dominee, initiatiefnemer HeiligeRuimte.org organiseert pelgrimages naar onder meer het graf van Willibrord), dr. Anton ten Klooster universitair docent moraaltheologie aan de TST , dr. Hanna Rijken is musicus en universitair docent Theology & The Arts aan de PThU , prof. dr. Peter-Ben Smit is hoogleraar contextuele Bijbelinterpretatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar vanwege het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht.  

Praktische informatie

De locaties zijn allen op loopafstand van elkaar in de binnenstad van Utrecht.

Toegang is gratis en aanmelden is verplicht.

 Aanmelden kan via www.tiu.nu/Willibrord2022.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.