Kierkegaard symposium: De subjectiviteit is de onwaarheid

7 oktober 2022

In 2021 verscheen voor het eerst in integrale versie de vertaling van Søren Kierkegaards Afsluitend onwetenschappelijk naschrift (Damon 2021). Rond dit werk organiseren de Vrije Universiteit Brussel en de Protestantse Theologische Universiteit een symposium met als titel: 'De subjectiviteit is de onwaarheid'.

Over het symposium

Tijdens het symposium komen onder meer thema’s uit het spanningsveld tussen objectieve en subjectieve waarheid, tussen filosofie en theologie, tussen werkelijkheid en mogelijkheid, tussen tijdelijkheid en eeuwigheid aan bod. Maar evengoed staat met dit citaat de religieuze grondslag van Kierkegaards oeuvre zelf ter discussie.

Programma

 • 9.30 - 10.00 uur Ontvangst met koffie
 • 10.00 - 10.15 uur Opening Karl Verstrynge, Vrije Universiteit Brussel
 • 10.15 - 11.15 uur Lezing Paul Cruysberghs, K.U.Leuven: “Het ethische is de innerlijkheid” – Maar wat met de uiterlijkheid?
 • 11.15 - 11.30 uur Pauze
 • 11.30 - 12.30 uur Lezing Victor Kal, Universiteit van Amsterdam: Het begrip ‘paradoxale religiositeit’ in Kierkegaards Naschrift
 • 12.30 - 14.00 uur Lunch
 • 14.00 - 14.05 uur Introductie middagdeel Pieter Vos, Protestantse Theologische Universiteit
 • 14.05 - 15.05 uur Lezing Desanne van Brederode, Filosofe en schrijver: De auteur is een acteur. Kierkegaards opvatting over schrijven en denken in het Naschrift
 • 15.05 - 15.30 uur Pauze
 • 15.30 - 16.30 uur Lezing Udo Doedens, Protestants Predikant Leusden: Voorbij aan de subjectiviteit; Climacus’ zinspeling op (het Lutherse idee van) het priesterschap aller gelovigen
 • 16.30 uur Afsluitende borrel

Aanmelden

Het symposium vindt plaats aan de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek in de Stoa/Lounge VUB, en wordt mee ingericht door het Centrum voor Ethiek en Humanisme. Inschrijven kan via de knop 'Aanmelden' hierboven. 

Afbeelding: Niels Christian Kierkegaard, publiek domein, via Wikimedia Commons

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.