Expert Meeting Ritual Techniques: New Openings in Ritual and Liturgical Studies

20 januari 2022 15:00 - 18:00

Het Instituut voor Rituele en Liturgische Studies (IRiLiS) viert haar dertigjarig bestaan met een expertmeeting over rituele technieken. De meeting heeft tot doel nieuwe richtingen te schetsen in de studie van hedendaagse en historische liturgie en ritueel. Het vraagt hoe rituelen vruchtbaar kunnen worden onderzocht als technieken: operationele processen waarbij wordt gewerkt met dingen en symbolen die zowel 'know-how' als 'know-that' met zich meebrengen.

Over de bijeenkomst

Praktijken-met-dingen regulariseren en wennen enerzijds de bewegingen van het lichaam en kunnen anderzijds een basis vormen voor nieuwe ruimtes voor perceptie, communicatie en cognitie.

Kortom, in plaats van te onderzoeken wat rituelen betekenen, of hun betekenis in een seculiere of post-seculiere samenleving, willen we onderzoeken hoe we moeten nadenken over wat rituelen doen, wat ze mogelijk maken en hoe. We hebben zes wetenschappers uitgenodigd die in verschillende disciplines in verschillende vakgebieden, culturen en perioden werken, om deze vragen vanuit hun eigen wetenschappelijke perspectief te onderzoeken. Door deze centrale vraag vanuit theologisch, praktisch en historisch oogpunt kritisch te benaderen, zal de bijeenkomst nieuwe wegen van onderzoek en onderwijs in kaart brengen.

Elke wetenschapper zal een onderzoeksverklaring of conceptpaper afgeven die ingaat op de centrale vraag van 'rituele technieken' op basis van zijn eigen onderzoeksgebied en interesses, en tegelijkertijd met het oog op wetenschappelijke, interdisciplinaire uitwisseling. Zij zullen hun stellingen in het kort (maximaal 10 minuten) delen, zodat er ruimschoots de tijd is voor vragen en debat. We hopen dat deze gelegenheid voor elke presentator om centrale ideeën te schetsen en deze kritisch te bespreken zowel stimulerend zal zijn als de samenhang zal vergemakkelijken van een speciale jubileumeditie van het Jaarboek voor Rituele en Liturgische Studies waaraan presentatoren hun bijdrage zullen indienen.

Gasten worden uitgenodigd om deze expertmeeting bij te wonen en deel te nemen aan de discussies. Mocht u ook geïnteresseerd zijn in het schrijven van een bijdrage voor de jubileumeditie van het Jaarboek voor Rituele en Liturgische Studies, een themanummer over Rituele Technieken, neem dan contact op met de coördinator van IRiLiS, dr. Janieke Bruin (irilis@pthu.nl).

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.