Webinar: En na corona?

6 juli 2021

Hoe staan we straks stil bij de coronacrisis? Hoe kijken we er op terug? Gaan we het einde van de pandemie vieren? Maar wat vier je dan? Of moeten we juist vooral herdenken? Wat herdenk je dan? Steeds vaker komen die vragen op in het publieke debat. In dit webinar spreken we vanuit verschillende perspectieven over die vragen en dilemma’s.

Rituelen zijn diep geworteld in de context waarin zij plaatsvinden. Maatschappelijke veranderingen, zoals de huidige Corona beperkingen, zorgen ervoor dat rituelen op grote schaal worden aangepast, uitgesteld of geïmproviseerd. Fysieke bijeenkomsten worden sterk beperkt en er komen nieuwe alternatieven. Online diensten en vieringen, uitvaarten met weinig publiek en deelnemers die elkaar niet mogen omhelzen of bij elkaar in de buurt mogen komen. Vooral collectieve rituelen die een bron van troost en gemeenschap vormen op moeilijke momenten vallen nu grotendeels weg of worden met afstand en in kleine groepen gehouden. 

Wat is de impact van deze beperkingen en aanpassingen aan rituelen? Welke rituelen kunnen niet uitgesteld worden? Wat is heilig in ritueel en mag niet aangepast worden? Wat zijn de grenzen van rituele creativiteit? Daarover gaat dit webinar van IRiLiS, het Instituut voor Rituele en Liturgische Studies. 

Sprekers

  •  Marcel Barnard,  PThU/ Instituut voor Rituele en Liturgische Studies
  •  Mark Roscam Abbing, Programmadirecteur Generaal “Samenleving en COVID-19”, Ministerie van Justitie en Veiligheid 
  •  Robert Koorneef, directeur Vereniging van Geestelijk Verzorgers
  •  Ilse Raaijmakers, senior Beleidsonderzoeker/Adviseur, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

Praktische informatie

Datum: dinsdag 6 juli 2021
Tijd: 9.30 - 11.00 uur
Locatie: online via platform Zoom - de zoomlink ontvangt u op 5 juli.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.